Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

myśle sobie o wymianie oświetlenia wnętrz na led.

Znalazłem tutaj na forum, że potrzebuję żarówki t10 i c5w.

Jednak nie znam ilości, a nie chcę w tej temperaturze rozbierać obudów w aucie bo popęka plastik.

Zamówiłbym sobie już dzisiaj z aleekspres i akurat na wiosnę dojdą :)

Może mi ktoś podpowiedzieć ile jakich do turinga?

No i najważniejsze.. czy mam szukać jakiś z markerami, czy komputer nie sprawdza oświetlenia wnętrza i mogę dać zwykłe ledy?

Opublikowano

Wnętrza nie sprawdza. Możesz dać zwykłe. Ja zmieniałem ale nie pamiętam ilości. Tak na szybko licząc to doły drzwi masz 4 sztuki c5w, oświetlenie bagażnika 1 szt c5w, oświetlenie pasażerów z tyłu masz 2x2 c5w i 2x2 t10, lampa centralna z przodu chyba 1xc5w i 2xt10... Nie pamiętam długości c5w... Jak masz oświetlenie nóg z przodu to musisz doliczyć 2xc5w..

EDIT:

Tylko nie wiem czy żarówka w lampce pasażerów z tyłu to jest T10

To jest taka żarówka:

https://www.ecstuning.com/b-genuine-bmw-parts/bulb/63318375993/

A to chyba jest T4W

Pzdr

Opublikowano

Dzięki.

No właśnie zapomniałem spytać o długości c5w bo widzę że są w 3 różnych. Niby ludzie piszą, że można wyginać blaszki, ale wolałbym kupić "na wymiar".

Z tą t4w to mnie trochę zażyłeś, bo nie spotkałem się do tej pory z opisem, aby ktoś taką wstawiał. Widać będę musiał jednak sprawdzić w aucie.

btw. na aliekspres widzę, żę c5w są w różnych mocach. Jakie sugerujecie kupić? Nie chciałbym mieć przesadnie jasnego wnętrza...

Aha no i czy jeśli wymienię na ledy, to dalej będzie rozjaśnianie i ściemnianie płynne, czy też włącz/wyłącz?

Opublikowano

ja wymieniałem jakiś czas temu w sedanie wszystkie żarówki wewnętrzne,ringów, rejestracji,wszystkie możliwe :) firma bosma, rurki o ile się nie mylę 36mm ,ale nie jestem pewien ,czy wszystkie takie były, aczkolwiek można spokojnie wygiąć blaszki bez problemu nic Ci się tam nie ułamie, sam wyginałem. Ściemnianie działa, w środku komputer nie sprawdza żarówek, wymień sobie też pod drzwiami żarówki, fajnie wygląda :))

tak to wygląda mniej więcej

http://images.tinypic.pl/i/00859/54xqstk4tr3c.jpg

a to ringi

http://pics.tinypic.pl/i/00859/zpmafz7s0dir.jpg

Opublikowano

Wygląda super :)

Myślałem nad ringami, ale czytałem że po lifcie trzeba się namęczyć nad rozebraniem lampy, więc nie chcąc nic zepsuć, rok temu dałem markery ledowe.

Wygląda lepiej, ale w sumie daleko mu do tego co u Ciebie :)

W najbliższej przyszłości będę musiał jednak zregenerować lampy, więc się pokuszę o wymianę ringów :D

Pamiętasz może jakiej mocy dawałeś ledy do wnętrza?

Opublikowano

i tu Cie zaskoczę, lamp nie rozbierałem, kupiłem dwie żaróweczki ledowe philipsa 80 zł dwie szt, drogo :shock:, a taki efekt fajny nawet jest tylko po zmroku, w dzień niestety nie są mocne :(

nawet żałuję teraz, bo chyba wrócę do standardowych ringów, a te ledowe przerzucę do środka jako żarówki do czytania.kasa wywalona w błoto. Jedyny efekt mocnych ringów da tak jak napisałeś rozebranie lamp i podmiana ringów, żadne inne ledy, markery nic nie dadzą, a nawet zaszkodzą np przez temperaturę wysoką...

odnośnie oświetlenia kabiny, to pomyłka 36 mm dawałem pod drzwi, a takie : Żarówka 12V 6xLED SV8,5 10x42 biała 2szt 2946 czyli 42mm kupiłem do środka(skopiowałem z allegro, bo jeszcze w historii były), nie jestem pewien, ale chyba musiałem rozciągać blaszki, bo tam wchodzą 39mm, reasumując kupuj coś w okolicy 39-42 mm do środka, tylko starannie montuj , bo mi się udało spalić bezpiecznik :P

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja osobiście w życiu bym nie zamienił normalnego oświetlenia na ledowe. Wnętrze z przyjemnego ciepłego podświetlenia zmienia się w szpitalną sterylność walącą po oczach. Fakt, może trochę mocniej świeci, ale wygląda to masakrycznie.

Ale rób jak uważasz, może jesteś z tych którym to się podoba ;)

Opublikowano

Każdy chyba przyzna, że ciepłe światło jest lepsze. Niestety w oryginalnym wydaniu bmw jest tak słabe, że ciężko uwierzyć jak się tego nie zobaczy.

Dlatego wolę już białe zimne, ale mocne, niż z latarką szukać jak coś upuszczę i bardzo się cieszę, że żyjemy w wolnym kraju i każdy ma wybór :)

Opublikowano
dokładnie, to zależy, nie każdemu się to podoba i faktem jest, że o wiele wyraźniej i spokojniej dla oczu świeci ori żółte, ale dla mnie po wymianie trochę auto młodziej wygląda, a światła przecież non stop nie świecą :)
Opublikowano
Tez chciałem zmienić na ledowe, ale chciałem mocniejsze (więcej światła) od ori i koniecznie o barwie ciepłej. Niestety takich ledów się nie produkuje i musiałbym chyba każdą żarówkę sam rzeźbić. Ideałem byłyby ciepłe ledy o tej samej mocy co ori - wtedy naprawdę byłoby jasno. A niestety praktycznie wszystkie rurki są albo za słabe (1-2W), albo o barwie zimnej.
Opublikowano

no fakt, światła jest trochę mniej, ale mi w sumie jakoś mega nie przeszkadza to, nie mam ani jednej żarówki klasycznej, nawet w schowku led wpakowałem w bagaju itd :D a aku o ile ma lżej :p

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W końcu doszły mi z aliexpress ledy. Powymieniałem na razie te najłatwiej dostępne i światła dużo więcej. co prawda kolor biały zimny, ale trudno. Wolę dobrze widzieć niż mieć miło :)

zostały mi do wymienienia na dole w drzwiach i w schowku,ale to sobie zostawię aż znowu będę coś grzebał przy aucie...