Skocz do zawartości

E39 523i 170 km szarpie i nie pali na wszystkie cylindry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam auto kupione miesiąc temu problem ze skrzynią automatyczną problem występuję przy wciśnięciu kick down auto jakby szarpało Nie idzie jak powinno potem chwilę czuć zamulenie auta ,potem kolejną próba jak rospędzałem auto od zera do setki to czuć muła Po wprowadzenia auta do garażu czułem spalenizne delikatnie co robić ? Zaznaczę że tak automat chodzi elegancko przy normalnej jeździe Edytowane przez damianmatrix1986
Opublikowano
raczej to jest sprawa silnika, chyba nie może rozwinąć pełnej mocy pod dużym obciążeniem, może za mało paliwa dostaje, filtr powietrza zapchany itd. itp?
Opublikowano
Oleju nie sprawdzałem jeszcze w skrzyni ogólnie auto przyspiesza ok bez problemu , dopiero po wciśnięciu kick down jest dziwna reakcja Tak jakby przerywał szarpał przez chwilę wtedy mu odpuszczam , dodam jeszcze że zdarzyło mi się Po takim daniu w palnik zajachaniu na stację BP czułem wibrację na aucie zgasiłem auto zatankowalem odpaliłem i bylo już ok co robić pod komputer podpiąć ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Olej w skrzyni wczoraj został wymieniony był zasyfiały czarny skrzynia chodzi tak jak chodziła jak narazie czyli dobrze winny skrzyni tu niema ponieważ sprawdzając auto na postoju dostał dziwnych objawów skok obrotów plus nie palił na wszystkie cylindry i tam sam zastrzal miał przy redukcji przy użyciu kick down co to może być pompa paliwa ? Cewki ?
Opublikowano

Dobrze mówiłeś ale też sam sugerował w wypowiedzi że to może być skrzynia a takie coś idzie wyczuć bez problemu czy to problem od strony przeniesienia napędu czy silnika.

Teraz został mu komp i weryfikacja dolotu pod kątem pęknięć, nieszczelności i zapłonu

Opublikowano (edytowane)
Dzisiaj odpalam auto rano zimne po chwili gaśnie na skazówce paliwa 15 litrów tak myślę ze to pompa może gdzieś czytałem na forum ? Jak dzwonilem do mechanika o podlączenie pod kompa i powiedziałem co się dzieje zasugerował wymiana pompy na starcie ? Sprawdziłem dolot jest pęknięty ale wątpię że to dolot miał wpływ tym bardziej że to się dzieje raz na jakiś czas Edytowane przez damianmatrix1986
Opublikowano
Dzisiaj jadąc do sklepu podjeżdzam do skrzyżowania i mi gaśnie mam 15 litrów ogólnie paliwa także wszystko wskazuje że to pompa jutro zamawiam pompę plus filtr paliwa i się okaże
Opublikowano

najpierw sprawdziłbym ciśnienie na listwie na odpalony i po zgaszeniu. pozniej dopiero sprwawdzic pompe bo to nie musi być pompa która tania nie jest.

nie wiem czy u ciebie jest filtr paliwa razem z regulatorem ciśnienia tak jak jest np w m54. no i pierwsza sprawa dolej paliwa bo 15l to malutko i jak ci sie paliwo przeleje do komory obok to nie odpalisz. a najlepiej podłączyć kompa sprawdzić błędy i sprawdzić korekty itp

Opublikowano
Witam dziś wymieniłem pompę paliwa i filtr paliwa auto nie do poznania idzie jak oszalałe narazie zrobiłem 20 km pod pełnym obciążeniem non stop kick down zero dlawienia i szarpania przyspieszenie bardzo dobre zobaczymy jak będzie się dalej sprawować ☺
Opublikowano
Auto podłączone pod kompa błąd wałka rozrządu wypadanie cylindrów 6 4 3 mechanik błędy skasował odpalałem auto pare razy po czym znów podłączone zero błędów zasugerował mi wyczyścić krokowca uszczelnic dobrze dolot powietrza co wy na to ?