Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, mam pewien problem z określeniem czy skrzynia biegów z 525d pasuje do 530d, chodzi mi o skrzynie manualną.

Wg. real oem powinienem mieć w 530d skrzynię GS5-39DZ - THBG z numerem 23007501342 lub 23001434505.

Mam dawcę części 525d lift z 2002r. i wychodzi że siedzi tam skrzynia GS5-39DZ - THBM.

Real oem podaje że skrzynie pomiędzy 530d a 525d nie są zamienne, to samo dotyczy wału napędowego i mechanizmu różnicowego.

Półosie napędowe i sprzęgło natomiast jest identyczne i zamienne ze sobą.

Czy ktoś mi powie w czym jest owa różnica pomiędzy skrzyniami? No i ewentualnie pomiędzy dyferencjałami?

Znam przypadki że ludzie wsadzali do 525d silnik 3.0 i resztę osprzętu zostawiali bo pasuje, ale nie bardzo wiem jak to się zachowywało.

Co jeszcze ciekawe, to skrzynia z 525d jest taka sama jak w e46 330d, więc wygląda że moc i moment wytrzyma, skąd więc i gdzie te różnice?

Ktoś coś? :wink:

Opublikowano
O ile korpus skrzyni na 99%jest taki sam to różni się i skrzynia jak i dyfer przelozeniem. W większym silniku pewnie są inne polosie co pewnie da się przełożyć z dyfra do dyfra po podmianie flanszy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pół ośki są właśnie takie same w obu silnikach, tak samo jak i sprzęgła.

Więc dyfer z 535d przykręcę do auta jak i skrzynie do silnika, bo tu wszystko spasuje.

Wał miał bym z 525, więc też spasuje.

Tylko czym ta skrzynia i dyfer się różni?

Szczerze to w necie mało jest konkretów.

Moment napewno wytrzyma, bo montują ją do 330d, więc co tam jest inne? :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiem ,że automat pasuje na 100% bo jak dla znajomego ostatnio padł w 3,0 d to mechanik kazał mu szukać najlepiej z 2,5d bo jest mniej przeciążona ze względu na mniejszy moment .

Więc myślę ,że manual też powinien pasować .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Manual pasuje, da się go założyć i wszystko chodzi, tylko nie wiem jak wychodzi kwestia przełożeń.

Wytrzymałość będzie ok, bo kumpel ma tą skrzynie w 330d+ i chodzi ok, nie wiem tylko ja te przełożenia wychodzą.

Żeby się nie okazało że auto będzie wolniejsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, wiem, jak zostawię swój dyfer z automatu a dam skrzynię manualną to auto będzie wolne.

Ale mnie zastanawia różnica w przełożeniach skrzyni manual pomiędzy 530d a 535d oraz przełożenie samego dyfra.

Bo jak na złość to na necie nic nie mogę znaleźć.

Wg. danych katalogowych 525d jest wolniejsze od 530d, pytanie tylko czy za sprawą słabszych osiągów, czy niższego przełożenia.

Opublikowano

Ale mnie zastanawia różnica w przełożeniach skrzyni manual pomiędzy 530d a 535d oraz przełożenie samego dyfra.

pytanie tylko czy za sprawą słabszych osiągów, czy niższego przełożenia.

Przełożenia dyfra są na realoem ale skrzyni już nie.

525d jest wolniejsze przez podzespoły jak i silnik to jednak aż 500cm

Opublikowano
Tak, wiem, jak zostawię swój dyfer z automatu a dam skrzynię manualną to auto będzie wolne.

Wg. danych katalogowych 525d jest wolniejsze od 530d, pytanie tylko czy za sprawą słabszych osiągów, czy niższego przełożenia.

W 525d, 530d manual przełożenie t.mostu to 2,35 natomiast w przypadku automatu jest 2,81, uważam też, że te skrzynie, które wymieniasz nie będą różnić się przełożeniami, to są najprawdopodobniej te same skrzynie manualne różniące się jedynie jakimiś nieznaczącymi detalami.

Opublikowano

W 525d, 530d manual przełożenie t.mostu to 2,35 natomiast w przypadku automatu jest 2,81, uważam też, że te skrzynie, które wymieniasz nie będą różnić się przełożeniami, to są najprawdopodobniej te same skrzynie manualne różniące się jedynie jakimiś nieznaczącymi detalami.

Też mi się tak wydaje.

Szukałem przełożeń po necie ale znalazłem tylko do e90.

325d i 330d mają takie same.

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=117983&stc=1&d=1197872991

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za odzew w temacie ;)

Od znajomego dowiedziałem się że dyfer faktycznie wychodzi z takim samym przełożeniem, co do skrzyni to nie wiem, nic nigdzie nie ma, internet milczy.

W takim razie skoro dyfer ten sam, i skrzynia w założeniu też, to czym się różni wał napędowy, bo numery też ma inne? :mrgreen:

Ciężka sprawa, ale nie zostaje nic innego jak zabrać się za przeróbkę, najwyżej w trakcie będę wprowadzał poprawki.