Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W samej odmie nie chodzi tylko o droznosc, separator ma za zadanie oddzielić powietrze że skrzyni korbowej które trafia do kolektora, od oleju który trafia spowrotem do miski. I z racji tego że kolektor zasysa spore ilości powietrza powstaje małe podcisnienie. W wężu nr 4 http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_2194-odpowiet-skrzyni-korbseparator-oleju/i47644/kL/sN powinien być na 90% zaworek który puszcza olej tylko w dół dlatego nafta się przelala. Ale spowrotem zaworek się zamyka i nie dopuszcza do zassania oleju. Jeśli się zawiesi kolektor może zasysac olej.
Opublikowano
Zauważyłem ,że jak auto odebrałem po swapie ,wymieniany był także olej 10w60 wracałem i zrobiłem 600 km i nic nie ubyło oleju ani grama ,potem wlałem 5w30 był spokój no i przyszły morzy i się zaczęło... Nwm czy mróz ma jakiś związek z tym ale jak analizuje co się zmieniło od tego czasu co oleju nie brała to temperatury.
Opublikowano
Dodam jeszcze że we wszystkich bmw jak sie odkręci korek wlewu oleju to sie duszą dławią ,spadają obroty itp a u mnie nic się nie dzieje.
Opublikowano (edytowane)
Skoro nic się nie dzieje to masz zapchaną odmę. (przewody separator) Albo zamarznieta na co może mieć wpływ temperatura. Nie tylko bmw tak ma. Po odkreceniu korka wpuszczasz lewe powietrze do kolektora. Z resztą wyjęcie bagnetu czy nieszczelne uszczelki lub dziury w przewodach przy droznej odmie też powodują falowanie i przygasanie. Edytowane przez Jakub03071993
Opublikowano
Dodam jeszcze że we wszystkich bmw jak sie odkręci korek wlewu oleju to sie duszą dławią ,spadają obroty itp a u mnie nic się nie dzieje.

Czy jeśli przy otwartym korku przytkniesz dłoń (zatkasz dłonią otwór) to coś się dzieje czy nie? Czujesz jakąś reakcję?

Opublikowano
Ani mi nie zasysa dłoni ani nie odpycha , nic tylko zmienia się dzwięk silnika ale to wiadome
Opublikowano
Jest tak jak już napisałem. Separator oddziela olej który trafia do miski od powietrza które idzie do kolektora. Po otwarciu korka wpuszczasz lewe powietrze które ma wpływ na pracę silnika dlatego falują. Jeśli odma jest zatkana (separator/przewody) uniemożliwia dopływ powietrza do owego kolektora. O konsekwencjach zatkanej odmy poczytać możesz w internecie bo sporo pisania a jest tego trochę. Ale miedzy . Innymi Może powodować ubytki oleju.
Opublikowano
Powiedzcie mi ile mogę chcieć za auto 99 rok nie malowane lekkie wgniotki po gradzie na dachu i z jednego boku ,po swapie wszystkiego z 1.9 na 330 wszystko dosłownie zrobione niczym sie nie różni od 330i .Nie mam ochoty i sił by z tym robić potrzebuję auta fajnego i do jazdy a nie zeby co chwile sprawdzać olej i wkur.... sie ze co chwile coś stuka albo oleju ubywa. Auto m pak w srodku klima itp i czarne pol skory
Opublikowano

Hmm... Yamaha jesteś szczery do bólu... Jak to wszystko napiszesz w ogłoszeniu to będziesz miał telefony z ofertami w ciemno 4-5 tys.

Handlarz z dobrą motywacją może wyciągnie 10-12 tys

Takie auto to Turki kupują za 500-750€ a sprzedają naszym handlowcom z marżą 250-500€

Dla sprzedających niema lekko zobacz ten dział viewforum.php?f=44

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Zdaję sobie sprawę z tego że wszystkie m54 jedzą olej jedne mniej drugie więcej , ale nie chce mieć sytuacji typu że sprzedam auto (miesiąc od kupna można zwrócić samochód ) i zadzwoni do mnie kupiec i powie że przejechał 5 tys km i oleju nie sprawdzał i zatarł silnik . Pewnie większość "igiełek" za 25 tys na allegro jedzą olej może mniej lub tak samo jak moja . Choć powiem szczerze że jak bym miał ją oddać za 12 tys to wolę to auto zostawić u mnie...