Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Problem polega na tym że nie da się jechać więcej niż 110-120km/h ponieważ mam straszne drgania na kierownicy. Wymieniłem tarcze i piasty z łożyskami z przodu bo i tak musiałem to zrobić, lecz problem występował też przed wymianą tych części. Przy niższych prędkościach nie ma w ogóle problemu. Zmieniałem alusy na inne i wyważałem koła, jedynie nie nastawiłem zbieżności, lecz auto jedzie prosto, nie znosi go ani w lewo ani w prawo... Przynajmniej nic takiego nie zauważyłem. Jaka może być jeszcze przyczyna drgań kierownicy przy takich prędkościach ?
Opublikowano
Tarcze wymieniłem właśnie dziś na Rotingery HP i klocki Textar z przodu, Piasty z łożyskami z przodu marki FAG. I jak hamuje jest cisza nic się nie dzieje, auto super jedzie. Ale jedynie jest problem przy prędkości powyżej 100/110 km/h drgania są na kierownicy dość duże. Tez mam wrażenie że nawet jak wolno jadę na równej nawierzchni to auto jakby bujało, telepało delikatnie jakbym miał na oponie jajo jakieś, chodź nie ma nic....Być może to moje przewrażliwienie. Byłem w wulkanizacji i wyważali i sprawdzali i niby wszystko ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W pierwszej kolejności koła, później maglownica.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Oki. Dziś pojadę wyważyć kola i nastawić zbieżność. Powiem zeby dobrze sprawdzili opony czy nie ma jakiś niedoskonałości ze tak powiem.
Opublikowano

witam moze dolacze sie do tematu moze pomoc nie musi ,posiadalem juz wiele bmw e36 wiekszosci turing gdyz takie mi sie podobaja i welokrotnie mialem problemy z drganiami trzepaniem kierownicy prowadze firme w monachium ale rodzine mam w polsce obecnie mam bmw e36 turing 2.0 m pakiet chcialbym opisac moje problemy i szukania przyczyn z bmw e36 z silnikiem 1.8 115 km mialem problemy z plywaniem i trzepaniem kierownicy przy chamowaniu i zwyklej jezdzie przedzial trzepania 90 -110 drgania przy chamowaniu bez roznicy jaki przedzial km natomiast drgania byly przy pierwszysm wcisnieciu pedalu chamulca zawieszenie przod -60 mts swoznie nowe tarcze brembo nowe tuleje wachacza drazki i swoznie febi nowe ktos powie wstawiles lipe zamiast lemfordera? lub meyla ? no wlasnie chce to opisac .

chce opisac po kolei odnosnie chamowania i drgan poniewaz kazdy szuka czesto w tarczach i piastach jesli natomiast mamy zawieche nowa tarcze swoznie z lozyskami sa razem i przy pierwszym nacisnieciu pedala drga kierownica problem nie jest ani tarcz ani kol .w bmw e36 szczegolnie gdy tarcze nie sa wentylowane szczegolna uwage trzeba zwrocic na jazma trzymajace klocki gora dol klocek musi wchodzic ciasno nie moze byc milimetra luzu ,czesto mechanicy nie znajacy sie bagatelizuja ten luz a to wlasnie to odpowiada za drgania przy chamowniu opisuje to bo ja tak mialem wymienilem cale zawieszenie i dalej bylo to samo .to byla moja 1 bmw wiec korzystalem z ksiazek z forum ale nikt nie wiedzial co jest i nie mialem doswiadczenia wiekszosc zostawia to i sprzedaje bmw bo nikt nie wpadl na to by przyjzec sie ......<.jazmom zaciskow .>.....po drugie drgania kierownicy moga wystepowac z wielu przyczyn, kola.... opony..niedowazenie kool zle wywazenie .. zle zalozone tylne tuleje wachacza ....lub tuleje plywajace tyl .badz luzy na maglownicy...... czesto zalezy jakie mamy zawieszenie ? sportowe czyli tzw gwintowane .zwykle gazowe obnizone lub standardowe to b wazne ..ja mialem -60 przod mts tyl kayaba na standardowym zawieszeniu i sprezynach .obnizylem przod bo jak maja bmw e36 kombi troche siedzi im tyl i maja inaczej wyprofilowany blotnik daje to poczucie jakby mial utopione kolo tylne.... piejacy przod i nie fortunnie to wygladalo ale do rzeczy ...mialem drgania przy predkosciach 90-110 wymienialem kola opony i to samo oczywiscie kazdy przypadek jest inny i moj opis trzeba brac jako dodatkowa informacje a nie na odpowiedz ze to jest glowna przyczyna w twoim przypadku.

Problemem u mnie okazaly sie tyne tuleje wachacza ktos przy wymianie nie zwrocil i nie ustawil na znakach i zalozyl na odwrot auto bylo czesto niestabilne przy chamowaniu jakby chcialo wyskoczyc jak nie jeden bok to drugi i trzeba bylo kontrowac ...po przelozeniu tulei byla bajka zadnego drgania trzepania

jendakze chce opisac dlaczego wlozylem gumy febi

nie jestem zwolennikime febi ale zanim zrobilem bmw ze prowadzila sie super przeszedlem gechenne nie kazdy rozumie ze twarde lemfordera znaczy lepsze dlaczego?

przeszedlem przetestowalme gwintowane mts jak i zwykle obnizajace -60 mts na wszystkich tulejach lemfordera meyla i febi jestem zwolennikiem ni twardo ni miekko tak po srodku mts obnizajace jakie kolwiek z polaczeniem febi i dobrym dobraniem zbierznosci i katow tylnych kol bedzie przyklejone do jezdni plynnie i przyklejone wchodzi w zakrety nie ma zadnych drgan na kierownicy zadnego mrowienia czysta kierownica kola r15 195/55 pod warunkiem ze naprawde ktos sie zna i dobierze odpowiednie katy kol tylynych

moja druga bmw e36 2.0 m pakiet gwint mts przod tyl zastosowalem lemfordera tuleje swoznie drazki itd

objawy drgania kierownicy mrowienie przy przedziale 90-110

i teraz chce opisac dlaczego to jest i czemu w pierwszej zalozylem febi ?

jak wiemy normalny amortyzator pochlania drgania z kierownicy jak wiekszosc podzespolow

takie jak tuleje swoznie

gwint ma maly skok pracy jest b sztywny do tego jeszcez jezeli damy lemfordera guma jest twarda tak samo meyla w dodatku kiedy dajemy duze kolo wystarczy r 16 195 65 na nasz uklad przenoszone sa wszystkie nierownosci kazde najmiejsze dlaczego tak jest ?

mozna wyjasnic na prostym przykladzie kazdy chyba celowal i wymienial lub slyszal czemu dzis kupujac poduszke silnika ktos narzeka na drgania kierownicy ?

im twardsza guma tym mniej amortyzuje drgania przenoszone na karoserie i uklad wiec tak samo dzieje sie z ukladem jezdnym im twardsza guma lemfordera polaczana z tanim gwintem tym wieksze beda drgania poniewaz nic nie moze pochlonac drgan

dlatego ja testujac przewertowalem juz to i moge sie podzielic ze cos za cos komfort lub wyglad w dodatku chce pwiedziec ze ciezko ustrzelic febiego dobrego swoznia czy tuleje wachacza zanim dobralem dobrego 2 razy wymienialem

i jeszcze jedno kazdy z nas ma indywidualne podejscie szukania przyczyn moze byc b duzo kolo opona piasta itd

trzeba jednak znalezc odpowiednia osobe ktora umie szukac w szczegolach i zna bmw

gwintowane zawieszenie jeszcze na koniec chce dodac b agresywnie reaguje na kazdy drobny ruch kierownica

szcezgolnie u mnie bylo w polaczeniu mts plus lemforder

inaczej auto prowadzi sie juz na -60 przod mts febi tuleje nie ma drgan tyl zostal mts gwint

pozdrawiam :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, że nie używałeś przecinków, wtedy byłoby czytelniej, ale ogólnie mocno pomocne mogą być twoje perypetie z bmw :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.