Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie do fachowcow.

Jedziemy po BMW compacta do niemiec i brat chce kupic to auto z zona razem na spolke. czy w niemczech juz musza byc we dwoje na dokumentach jako kupujacy czy tylko w polsce wystarczy podczas rejestracji to zrobic (dopisac drugiego wspolwlasciciela) ?? sprawa dosc pilna . tak zeby wszystko bylo ok.

Opublikowano
Ja auto po sprowadzeniu rejestrowałem tylko na ojca(tańsze ubezpieczenie). Za dopisanie mnie jako drugiego właściciela urząd zarzyczył sobie 80 zł. Oczywiście szkoda mi było tej kasy więc w dowodzie jest jeden właściciel.
Opublikowano
ja pisalem od razu na umowie dwoch wlascicieli (czyli mnie i ojca) i zero problemow w Polsce - od razu na dwoch wlascicieli zarejestrowali auto
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ja auto po sprowadzeniu rejestrowałem tylko na ojca(tańsze ubezpieczenie). Za dopisanie mnie jako drugiego właściciela urząd zarzyczył sobie 80 zł. Oczywiście szkoda mi było tej kasy więc w dowodzie jest jeden właściciel.

Ciekawa koncepcja... Zaoszczędziłeś 80 PLN, ale czy nie warto było jednak "zaszaleć"? :wink: Przynajmniej zacząłbyś pracować na swoje zniżki, a tak to kiedyś na Ojca nie będziesz mógł zarejestrować i będziesz z bólem płacił 100% składki...

Co prawada ja też zaczynałem od 100% (pierwszy samochó w rodzinie), i doszedłem do 60% zniżek, ale zaczynałem w I połowie lat 90-tych kiedy składki były bardziej przyjazne dla użytkownika i zazwyczaj zaczynało się od malucha... :wink:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Ciekawa koncepcja... Zaoszczędziłeś 80 PLN, ale czy nie warto było jednak "zaszaleć"? :wink: Przynajmniej zacząłbyś pracować na swoje zniżki, a tak to kiedyś na Ojca nie będziesz mógł zarejestrować i będziesz z bólem płacił 100% składki...

Co prawada ja też zaczynałem od 100% (pierwszy samochó w rodzinie), i doszedłem do 60% zniżek, ale zaczynałem w I połowie lat 90-tych kiedy składki były bardziej przyjazne dla użytkownika i zazwyczaj zaczynało się od malucha... :wink:

Pisząc "tańsze ubezpieczenie" miałem na myśli to, że rodzice mieszkają na mazurach a ja w Warszawie. Tam są niższe stawki OC i AC, i to dużo niższe. Dlatego mam mazurskie tablice. A 80 zeta to pełen zbiornik gazu więc było mi szkoda tyle kasy. Zważywszy, że jestem biednym studentem :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ciekawy jestem z jakiego tytulu zazyczyli sobie te 80 zl?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

ja kupilem sam w austrii.Po przyjezdzie do Polski chciałem dac pół auta ojcu zeby miec znizki.Niestety nie mogłem :shock: . Okazało sie ze tylko moja zona moze dac pół auta mojemu ojcu (chociaz nie było jej na umowie) poniewaz nie spisałem intercyzy przed slubem i jezeli ja kupuje auto to ona automatycznie jest współwłascicielem mojej BMW :o

Pzdr.Prosiak.

Opublikowano

80 ziko zapewne z tytulu czynnosci publiczno - prawnych i pewnie jeszcze w dodatku w znaczkach skarbowych, ale wydaje mi sie, ze ta czynnosc jest kwitowana znaczkami za 15 zl.

co do przekazania czesci samochodu na ojca i problemu z zona... chyba urzednicy wyszli poza swoje kompetencje i wystarczylo im oswiadczyc, ze samochod jest kupiony spoza srodkow stanowiacych wspolnote malzenska. takie oswiadczenie zawsze wystarcza, no moze zazwyczaj. a ponadto zaden urzednik nie ma prawa decydowac jak dysponujemy wlasnym majatkiem :D.

w kwesti samej regulacji przez dokumenty. zawsze robie tak, abym juz na fakturze byl wspolwlascicielem samochodu. ma to tez swoj plus - w przypadku egzekucji komorniczej (oby nigdy nikomu sie nie przydarzyla) - komornik noie moze zajac samochodu, poniewaz w zadnych dokumentach nie ma w jakiej czesci on nalezy do poszczegolnych wspolwlascicieli.

DIESEL POWER
Opublikowano

ale jezeli robisz darowizne to w akcie darowizny piszesz jaką częsc samochodu darujesz :D

Pzdr.Prosiak.

Opublikowano
Temat wyglada tak. Jest jeszcze jedno wyjscie. Wszystkie papiery załatwic (tłumaczenia akcyza, urzad skarbowy, itd) a przed samym okienkiem do rejestracji spisac umowe darowizny, w ktrórej zaznacza sie ze darujemy drugiej osobie naprzykład 50% wartosci auta podpisac sie i do okienka startujemy jako współwłaściciele. dokumenty które dostaniemy bedą juz na dwóch koszt takiej operacji to kilka złotych na znaczki skarbowe. Wszystko mozna załatwic na chwile przed w Urzedzie Komunikacji
Opublikowano

Niestety ale akt darowizny robimy w urzędzie skarbowym a darowizna jest darmowa (oprócz znaczków) do wartosci auta bodajze 10000zł.Sam to przechodziłem :D

Pzdr.Prosiak.

Opublikowano
darowizna niekoniecznie robimy w urzędzie skarbowym, darowizna poniżej 9600 zł nie musi być zgłaszana do skarbówki, ale lepszye rozwiązanie jest takie jak sam przechodziłem; moja narzeczona kupiła auto nie mając zniżek, odkupiłem od niej 10% wartości auta za 900zł i juz miała max zniżke i w skarbówce tego nie tezeba zgłaszać, sama "pani w okienku" zaproponowała takie rozwiązanie i zrobiliśmy to przed samym rejestrowaniem i nic to nie kosztowało. Powiedziała że transakcje poniżej 1000zł skarbówki nie interesują.
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif