Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się z prośbą o interpretację wskazań z INPA. Na moje oko wygląda to dość niejednoznacznie na przełomie lat.

Objawy to szarpanie na zimnym silniku (nierówna praca na biegu jałowym).Wszystko się normuje wraz ze wzrostem temperatury silnika. W lecie silnik pracuje równo i gładko. Problem występował od zakupu czyli od 2013r z tym że z roku na rok przybiera na sile. Nie wiem co robić, regenerować wtryski, czujnik położenia wału? przepływomierz?

2017

8919262e98d84800med.jpg

2016

1dd1434568de0d8cmed.jpg

2014

13b479b51c44e263med.jpg

2013

6b8d91c746cc680amed.jpg

rok 2017 error

1c59b6c0e1fbc83cmed.jpg

BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrzut zrobiłeś jak auto było w pełni rozgrzane? Jeżeli tak to zdecydowanie trzeba wymienić wtryskiwacz na 1 cylindrze. Szukaj używki z gwarancją rozruchową.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ten z 2017 i 2016 były przy świeżo odpalonym silniku, z wcześniejszych lat nie pamiętam. Sugerowałem się tym aby diagnozować w momencie gdy występuje usterka.

Na dniach wykonam jeszcze na rozgrzanym silniku. Zamierzam zrobić tak jak piszesz, tylko że mieszkam w Szwecji i ewentualna gwarancja będzie nieudolna (koszty transportu).

Wolał bym zapłacić odpowiednio więcej aby mieć w miarę pewność co do jakości lecz na allegro wydaje się że wszystkie oferty używanych wtrysków reprezentują jeden poziom.

Może ktoś poleci sprawdzonego sprzedawcę? lub posiada wtrysk którego jest pewny?

BMW
Opublikowano

Ktoś mówił że do +/- 1 jest w miarę dobrze.

Chyba najlepiej wyjąć wszystkie i sprawdzić, bo jak leją to dziurę w tłoku wypali i będzie kłopot, o ile już jej tam nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz już te korekcje na rozgrzanym?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Poniżej dwa pomiary na rozgrzanym. W tym celu udałem się na krótką jazdę w celu rozgrzania, po powrocie silnik pracuje książkowo przez min pierwsze 5 min. Odzwierciedla to pierwszy zrzut ekranu.

Następnie dodałem gazu i od tego momentu praca silnika kuleje. co ukazują parametry w dolnej części. Po każdorazowym dodaniu parametr na pierwszym cylindrze jest na poziomie od 3 stopniowo wzrastając do poziomu 5,6 /6,2.

5a711039852447e7med.jpg

BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie 3 wtryskiwacz, ewentualnie 1, bo mocno świruje po dodaniu gazu i dlatego masz błąd 5651. Tu masz identyczny problem:

viewtopic.php?t=139125

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Przez wzgląd na inne usterki między innymi miejscową rdzę auto będzie do sprzedania. Więc niestety nie opiszę już rezultatów z naprawy.
BMW