Skocz do zawartości

Odczytanie diagramu z ustawienia zbieżności

Majkel86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj robiłem sobie ustawienie zbieżności w pewnym angielskim zakładzie. Przy odbiorze samochodu na siedzeniu znalazłem taki wykres:

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/922/D2mWeZ.jpg

Czy ktoś mógłby mi to odczytać?

Czy dane ustawienia są akceptowalne?

Co może być przyczyna ew. ustawień i jak je ew. można wyeliminować?

Pozdrawiam

Siedziałem w poczekalni. Człowiek mnie zawołał mówiąc, że auto jest zrobione. Nic nie wspominał o żadnym 'problemie'. Dopiero zorientowałem się pod domem, że kartka leży na siedzeniu.

Czy dany defekt może być spowodowany lekko krzywa felgą? Mam na myśli po owalu jest lekko zakrzywiona (ma w piątek jechać na prostowanie).

Felga tu raczej nie jest problemem.

Jak to wyeliminować -ustawić kąt jeszcze raz. być może stuknięcie w klucz spowodowałby że wynik byłby na zielonym (+1,59) ;)

Być może śruby do regulacji stanęły na przysłowiowy amen i mechanik nie mógł jej przekręcić -zostawił tak jak jest. Miałem podobny przypadek, kąty ustawione na granicy, w sumie nic się nie działo, opon nie cięło auto nie ściągało na drodze.

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Przód jest ustawiony wzorcowo -może mechanik zrozumiał, że ma tylko przód ogarnąć :D

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

• Zasłużeni forumowicze

Niestety to wygląda właśnie jak taki żart.

Po pierwsze, co nawet jest kolorystycznie i graficznie widoczne (a wiec dla osob nie znających się na rzeczy) pewne wartości/wartość jest na czerwono - a więc poza normą - ŹLE

Dwa że niestety osoby robiące geometrie (przynajmniej w Bydgoszczy) mają swoje teorie... jeden mowi, ustawie Ci kola zbieznie bo Laguna tak musi miec, a drugi mowi, ustawie Ci rozbieznie, to bedzie Ci sie lepiej jezdzic, wiec jezdze do takiego co robi wg. katalogu jak trzeba na '0'.

Z przodu masz +1 - równo z lewej i z prawej jeśli chodzi o drążki. Może być OK (nie wiem jak BMW zaleca). Gdyby w programie wybrał dobry profil, powinno być na 0

Kąt nachylenia masz na prawym -0,14" - nie jest to źle, ale mogłoby być 0

Wyprzedzenia wahacza w ogóle nie masz zmierzonego.

Jeśli chodzi o tył to...

lewe masz +1,6, prawe +1,3*. Idealnie byłoby jak by oba koła miały tą samą wartość. Widać że około +1,3 jest w połowie skali, więc powinno być +1,3*

No i to jedno niżej to też jak widać skrajnie róźne wartości...

Wygląda jak by tyłu w ogóle nie ruszył.