Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kupiłem w zeszłym tygodniu nowiutkie siłowniki firmy Stabilus, które mają 470N, czyli są o 20N mocniejsze niż oryginalne.

Wszystko wymieniłem, zamykam klapę żeby zrobić test, a nowe siłowniki w ogóle nie podnoszą mojej klapy. Muszę ją ręcznie podnieść do ramion, około od 70% wysokości podnoszą same klapę do góry, a tak po za tym to do miejsca, gdzie ją sam podniosę to utrzymują tą pozycje.

Reklamowałem je, przysłali mi dziś nowe ale to samo. Co to może być? Nie wierzę, że to przez temperatury, bo u mnie jest 7 stopni i jakoś w innych autach siłowniki wyrywają klapę aż do góry.

Opublikowano

tak oryginalne mają 470N http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/41_1684-tylna-klapapoj-czesci/i52081/kL/sN/r2009/m01#part11

ja kupiłem w sklepie czescidobmw "zamiennik" ale nie krosno bo słyszałem, że to badziewie

https://www.czescidobmw.pl/partscatalogue/34506-febi-bilstein-sprezyna-gazowa-pokrywa-bagaznika,11-34506-0101-00219--34506~2FEB.aspx

na początku również nie unosiły klapy jednak z czasem się wyrobiły i w sumie jestem zadowolony.

PS wyglądają identycznie jak oryginały - również niebieska czcionka na obudowie, made in germany, nie ma tylko logo BMW

Opublikowano

Ja tez slyszalem ze silowniki z krosna to badziewie ale kupilem komplet na testy i narazie nie narzekam.

Oczywiscie jak jest zimno to pracuja slabiej ale duzo lepiej niz te oryginaly co mialem.

MADE IN PRL
Opublikowano
Moje oryginalne w ogole nie podnoszą. Dopiero przy samym koncu cos tam wypchną. Na niemieckim forum polecili mi kupic silowniki od Kia Sorento, są tylko o 2mm dłuższe ale mają 620N siły. Zobaczymy co z tego będzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moje oryginalne w ogole nie podnoszą. Dopiero przy samym koncu cos tam wypchną. Na niemieckim forum polecili mi kupic silowniki od Kia Sorento, są tylko o 2mm dłuższe ale mają 620N siły. Zobaczymy co z tego będzie.

czekamy na relację :D

Opublikowano

Tak, gdzieś kiedyś już obiło mi się o uszy że montuja siłownik od kia do e91 ale jakoś uszlo to bokiem. Teraz pogrzebalem i poczytałem i wychodzi na to że dużo ludzi tak robi. Silowniki e91 maja długość całkowita 543mm a od sorento 545mm. To jest długość jak one już się wysuną w całości, więc te dwa milimetry nie robią najmniejszej różnicy. Jeden gościu pisał, że przez pierwszy rok musiał klapę trzymać bo walila do góry jak z armaty. Po za tym, jest tylko jeden mankament takiego rozwiązania, po prostu trochę trudniej zamknąć klapę. W sumie jest spora różnica, pomiędzy 470N w bmw a te 620n od sorent. Według mnie ten ktoś kto ogólnie projektował ta klapę od e91 powinien dostać porządnego kopa w łeb. Dziwne też jest ze takie słabe silowniki montowano do tak ciężkich klap i to do tego oryginalnie! Dziś spojrzałem ile N ma siłownik od klapy w starym touranie, który notabene ma klapę o wiele lżejsza niż e91. Tam jest ponad 700 niuta i klapa od samego dołu otwiera się sama dlatego też po tym teście jest dla mnie nie zrozumiałe dlaczego nasze auta maja takie słabe silowniki fabrycznie.

PS. Poszukalem też głębiej jakby ktoś się czepiał że te mocowania na silowniki by tego nie wytrzymały i według ludzi na amerykańskim forum e91 te kuleczki wytrzymują nacisk do 2500n czyli do prawie 250kg.

Opublikowano

Mówicie o ori Kia czy zamienniku np z krosna http://autoczescikrosno.sklep.pl/produkty/szczegoly/silownik-klapy-bagaznika-kia-sorento-24480 ?

Nazwa produktu: Sprężyna gazowa 24480

Zastosowanie: Kia Sorento roczniki 08/2002-2009 siłownik gazowy klapy bagażnika van

Wymiary:

Lmax=545mm

Skok=210mm

Siła F1=620N

Średnica tłoczyska=8mm,

Średnica cylindra=18,5mm

Kia Oe Nr. Oryginalny: 81771-3E011, 81771-3E020, 81781-3E011, 81781-3E020

edit:

febi też to robi http://allegro.pl/sprezyna-gazowa-pokrywy-bagaznika-kia-sorento-i6679450603.html

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
Dajcie znać czy te siłowniki od Kia Sorento unoszą klapę od samego dołu bez pomagania jej ręką oraz jak wygląda sprawa zamykania czy trzeba użyć dużo siły do pełnego zamknięcia czy tylko początkowo trudno opuścić klape
Opublikowano

od samego dołu nie dadzą rady- musiał byś założyć sprężyny.ale wystarczy lekko podnieść- ok 20 cm i jadą w dóre.

Ja mam założone zamienniki

Opublikowano

powiem tak- jeśli stare siłowniki masz kiepskie - to efekt po wymianie piorunujący- mocno twardo i silnie.

kwestia przestawienia psychicznego- zawiasów nie wyrywa :D

Opublikowano

Witam koledzy,

siłowników jeszcze nie dostałem, bo sprzedawca chyba trochę przysnął przy takiej ilości zamówień i zamiast dostawy na dziś, to dopiero dziś zostały wysłane, jutro, max środa powinny być. Moja klapa obecnie doprowadza mnie do szalu, tymbardziej gdy musze ja otwierać po kilka razy dziennie, a potem po całym dniu pracy gdy człowiek nie ma juz sił, to jeszcze muszę jej pomagać wspiąć się na górę.

Recenzja z pierwszej ręki najszybciej jak tylko się da będzie już na dniach