Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
prosba o pomoc moze cos doradzicie wszystko dziala oprocz dociagania bagaznika przewody sprawdzone silnik dociagania sprawdzony bezpieczniki sprawdzone moze ktos posiada schemat elektryczny do zamka klapy bagaznika podobno jest jakis przekaznik sterujacy dociaganiem ale nie wiem gdzie moze cos jakies poradzicie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

wszystko dziala oprocz dociagania bagaznika

.... masz na mysli tzw. "soft close" - klapy bagaznika ?

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

prosze pisz na forum a nie na PW , moze komus bie przyda :

czesc

chodzi mi o to ze po opuszczeniu klapy przez silowniki jak i recznie klapa powinna byc dociagnieta przez rygiel ktory znajduje sie w dolnej klapie. nie dziala mi to dociaganie gornej klapy- s nie mam pojecia czy nazywa sie to soft close. silnik w ryglu po podaniu zasilania z zewnatrz dziala . dochadza do niego trzy kable brazowy -masa - sprawdzilem jest, zolto czarny - to kabelek z mikro przelacznika w mechanizmie dociagania na nim jest przy rozwarciu styku ok 3,5v przy zwarciu styku ok 1,5 v i czerwony na ktorym nie pojawia sie nic a powinno pojawiac sie + 12 i tu jest ten feler co podaje to zasilanie ?.

pojdzmy dalej zamek w gornej w klapie ma trzu pozycje - 1. otwarta 2.zlapanie rygla 3,zamkniecie calkowite

1 pozycja swieca sie swiatla w bagzniku swieci sie wlacznik klapy

2. tu wlasnie sie nic nie dzieje

3 , gasna swiatla i przelacznik klapy

problem jest chyba w pozycji 2 ale jak sprawdzic zamek w gornej klapie do ktorego dochodza 4 przewody ktore tez sprawdzilem i

jeden masa, drugi zasilanie ktore pojawia sie na jakis czas kiedy nacisniemy wlacznik klapy przy otwieraniu i zamykaniu, i jeszcze dwa pozostale i tu pat

jak masz jakies pomysly prosze o porade z gory dziekuje

tutaj masz BMW - Pdf-a :

http://www.bmwmotorsports.org/pdf/e70/05a1_E70%20Central%20Locking.pdf

na stronie Nr. 18 masz rysunek .... Pozycja 4 : zamek oraz SCA [ Soft Close Automatic ]

http://fs5.directupload.net/images/170112/lxa6xq4v.png

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na stronie Nr 17 Pdf-a czytamy :

Closing the Tailgate

Closing the tailgate starts the automatic soft close drive unit via a microswitch for the tailgate.

The microswitch is located in the tailgate lock. The junction box control unit evaluates

the microswitch. The microswitch signal has a high level when the tailgate is open.

The signal changes to low level when the tailgate is closed. The junction box control unit

activates the automatic soft-close drive unit until it generates a low signal via its own

switch contact. Activation ceases and the automatic soft-close drive unit assumes it original position.

Zamykanie tylnej klapie

Zamknięcie klapy tylnej uruchamia automatyczny miękki ścisłą jednostkę napędową poprzez mikrowyłącznik na tylnej klapie.

Mikroprzełącznik znajduje się w zamku klapy tylnej. Do sterowania skrzynki przyłączeniowej ocenia jednostkowe mikrowyłącznik.

Sygnał mikroprzełącznik ma wysoki poziom, gdy tylna klapa jest otwarta. Sygnał zmienia się na niskim poziomie, gdy tylna klapa jest zamknięta.

Jednostka sterująca skrzynki przyłączeniowej aktywuje automatyczne soft-close jednostkę napędową, dopóki nie generuje niski sygnał za pośrednictwem własnej Styk. Aktywacja ustaje i automatyczna jednostka napędowa soft-close zakłada, że ​​pierwotne położenie.

sorry za tlumaczenie.

.... moim zdaniem winny jest mikrowyłącznik na tylnej klapie

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
U mnie klapa czasem się zamykała , czasem nie. Przy tym słychać było "serię" jak z karabinu ;) Musiałam dać do wymiany zamek góra-dół no i siłą rzeczy jest juz ok.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Cześć, panowie mam problem z klapą elektryczną, tzn klapa schodzi ale jej nie dociąga chyba ten rygiel, a jesli chce ją podniesć to po nacisnięxiu przycisku czerwonego w klapie to podnosi siw jakies 20cm, dopiero kiesy podniosę ją ręcznie na samą gore i palcem zamkne zamek gorny po czym włącze zamykanie to klapa się odryglowuje u gory po czym norlamnie schodzi na sam dół nadal sie nie dociąga ale mogę ją juz podniesć z przycisku.macie jakis pomysł? Wymiana rygla na nowy nie pomogła, siłowniki są sprawne na 100%
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie ten sam problem z klapa Rozebralem zamek od sofclose i silniczek na krótko dziala Mikrowlacznik który tez jest w nim dzila poprawnie. Podlaczylem miernik i tak prad z wtyczki do silnika dochodzi ttlko wtedy jak jest odpieta kostka od silnicza. Gdy podopne prądu brak Miał ktos taki przypadek ?