Skocz do zawartości

[e46] 330d, wentylator ciagle chodzi, temperatura w mrozy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich :) Jestem nowy mam dziwny problem od wymiany termostatu, otóż zaczął chodzić wentylator od razu od odpalenia nawet przy -13.5*C, jest to ze na 5 odpaleń 2 razy się nie włączył od razu tylko po rozgrzaniu, dodam ze podczas jazdy w aktualne mrozy nawet po odpięciu wentylatora nie mogę mieć większej temp. niż 75-82*C przy włączonym jak i wyłączonym ogrzewaniu wewnątrz jest to normalne w mrozy? jak u was wyglądają temperaturę. na test 7.0 zacząłem dopiero zerkać po zmianie termostatu wcześniej nie zwracam uwagi ale wskaźnik jest w pionie. jest coś co steruje wentylatorem jakiś czujnik w m57 184hp w e46, na wężu dolnym nie mam żadnego czujnika temperatury wiecie gdzie go znajdę?

z gory dzieki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz termostat egr? Jeżeli tak to do sprawdzenia/wymiany. Jeżeli chodzi o wentylator to na 99% padł moduł sterujący, podjedź do elektryka samochodowego, powinien go ogarnąć, jak nie to wymiana.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za niska temperatura, taki mróz nie ma znaczenia. Jakiej firmy założyłeś termostat?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
dokladnej firmy nie pamietam dalem za niego 120zl wygladal na dobry jakosciowo a moze byc cos z termostatem? ze puszcza na nizszej temperaturze? jak to moge sprawdzic?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, za wcześnie otwiera, możesz wrzucić go do garnka i gotować, mierzyć temperaturę i będzie jasność kiedy się otwiera. W 320d temperatura otwarcia to 88 stopni, w 330d powinno być chyba więcej. Jak jeździłem 535d to trzymał temperaturę 93-95 stopni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jak skrzynię masz manualną to w twoim wypadku tylko termostat główny.

Jak masz automat to tam dochodzi chłodniczka oleju.

Termostat główny to się sprawdza dotykając węży pomiędzy termostatem a chłodnicą .Jak termostat dobrze zamknięty to wąż przy chłodnicy będzie zimny.

Kiedyś to się wrzucało termostat go gara z wodą i na kuchni się grzało oraz mając termometr można było zobaczyć w jakiej temperaturze się zaczął otwierać.

Kto by się dzisiaj w to bawił.

Kupić w ASO nowy ori termostat i wymienić.

Odnośnie elektrycznego wentylatora to jak ciągle chodzi to sterownik albo czujnik temperatury a który normalnie jest na dolnym wężu ale w twoim wypadku to nie wiem.

Jak oberwane są przewody na czujniku to zazwyczaj wentylator cały czas chodzi.

Ps. Widzę że powielam post co Maniek napisał , po prostu pisaliśmy równocześnie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

właśnie nigdzie nie mogę znaleźć gdzie znajduje się ten czujnik temp. Po wymontowaniu tego sterownika będzie widać czy jest padnięty? ew. jak sprawdzić czy jest sprawny a coś innego powoduje te kręcenie się wentylatora?

Ciezko jest wyciagnac wentylator?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie masz wisko to łatwo, niektóre moduły są zintegrowane z wentylatorem, musisz zobaczyć jak to wygląda w Twoim przypadku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mam visco i nie rozumie tego dziś wziąłem stary termostat i otwiera się normalnie i zamyka ale ma uszczelkę tak sparciała ze jak grzałem go w wodzie to części uszczelki pływały. Może być tak ze ta sparciała uszczelka jest w obiegu i nie domkla nowego termostatu? Jak to sprawdzić płyn był czysty jak go spuszczalem przy wymianie.Zrobiłem trochę km teraz i na wyłączonym nawiewie mam tylko 71 stopni jak jadę na 4 biegu ok 2 tys obrotów a jak zredukuje bieg i z ta sama prędkością na 3 biegu mam 3 tys obrotów to spada temperatura do 65. I o dziwo dziś wentylator się nie włączył nawet na włączyłem grzanie w środku a wczoraj i pare dni wcześniej. Chodził cały czas nawet na zimnym
Opublikowano

c7c2979d1eef.jpg

ef2cc4c7db22.jpg

7f00fec1284b.jpg

0dfe288652a2.jpg

Tak wyglada stary termostat i brak uszczelki której juz nie było chyba dawno, i to był jeszcze ori BMW wymieniany jak autko było jeszcze w Austrii czyli jakieś 3 lata temu, można z nowego termostatu wymienić sam ten korek z uszczelka fo starego jeśli ten nowy jest jakimś słabym zamiennikiem i włożyć do tego który otwiera się w 88*C

Opublikowano
Jak masz visco to nie masz czujnika temperatury ani sterownika wentylatora tam jest sprzęgło.

..........................................................................................

Opublikowano
mam visco na silniku i elektryczny przed chłodnica który sie uspokoił cały dzień w trasie i sie nie włączył ani razu wiec narazie rozwiązany. temp na teście pokazuje 75*C a wskazówka tak 1mm wychylona w prawo jakby delikatnie przegrzany a waz dolny co idzie z termostatu do chłodnicy jest zimny, wiec woda krąży na małym obiegu i nie potrafi sie dogrzać, mogą mieć na to wpływ temperatury minusowe? chyba ze czujnik co pokazuje w teście temperaturę zaniża temperaturę bo wskazówka w pionie a nawet w prawo wychylona o 1mm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Temperatury obecne nie maja nic do tego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Z pierwotnego twojego postu wynikało że masz elektryczny wentylator do układu chłodzenia który Ci cały czas chodził. Dopiero teraz jest jasne że ty masz visko i elektryczny wentylator ale do klimatyzacji który jest nie zależny od układu chłodzenia.

Do twojego auta by się przydał doświadczony mechanik aby zobaczył dokładnie co masz pod maską i zrobił kilka testów a wirtualnie to można doradzić ale komuś co w miarę dobrze zna funkcjonowanie samochodowych podzespołów.

Opublikowano

Czyli visco chłodzi silnik a wentylator jest tylko do klimatyzacji i nie ma znaczenia kiedy i przy jakiej temp zielnika się wlaczy Tak to działa? A powinien się włączać razem z ogrzewaniem czy tylko po naciśnięciu klimy tej śnieżynki ?

A gdzie szukać przyczyny z optymalna temperatura? Wadliwy nowy termostat?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po włączeniu śnieżynki. Wisko dobrze pracuje? W mnie ..ujowy termostat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Visco dobrze się kręci razem z obrotami silnika na zimnym można ręka zatrzymać je. Wentylator drugi dzień się nie włączył wcale wiec chyba samo się naprawiło, chyba ze wariowały przez pare dni bo miałem rozładowany akumulator i kupiłem nowy i się naprawiło a może była wilgoć gdzieś, visco normalnie chodzi po trasie dolny waż zimny a temperatura tylko 75 stopni a stoi w pionie wskazówka, chyli coś go wychładza na małym obiegu
Opublikowano
Mały obieg wychładza ci nagrzewnica, masz uwalony elektryczny przepływowy podgrzewacz płynu. Tylko nie wiem z którego roku masz auto i czy on u ciebie na pewno występuje . Najlepiej 7 ostatnich nim vinu podaj to dokładnie sprawdzę. No chyba ze termostat lipa, ale mówisz ze wąz zimny to jest dobrze