Skocz do zawartości

[E46] M54B22 Nie gaśnie ciśnienie oleju+Nierówna praca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W Piątek gdy naszły silne mrozy odpaliłem auto i pojechałem do pracy. Auto normalnie odpaliło i równo pracowało. Po przyjechaniu pod prace zostawiłem na chwile auto na obrotach jałowych. Jak wróciłem po 1 min auto nierówno pracowało. Zgasiłem i poszedłem do pracy. Na wieczór chcąc wrócić do domu odpaliłem auto i dalej nierówno pracowało i na dodatek nie zgasła kontrolka ciśnienia oleju. Przestraszony zgasiłem auto.

Po dwóch dniach przyholowałem auto do siebie do i zacząłem gdybać co jemu dolega. Na pierwszy ogień poszła odma która okazała się zamarznięta (krótkie trasy sporo masła) Dodam ze była wymienia wraz ze wszystkimi przewodami tamtego lata na oryginał. Odma odmarzła w domu tak samo jak wszystkie przewody. Wszystko wyczyściłem i zmontowałem ponownie. PROBLEM POZOSTAŁ TEN SAM. NIERÓWNA PRACA I PALĄCA SIĘ KONTROLKA CIŚNIENIA OLEJU. Komputer pokazuje tylko błędy wypadania zapłonów na 4 cylindrach. Chyba tez mam do wymiana uszczelkę podstawy filtr oleju bo w jej okolicy jest dość mokro. Olej Millers oils XF longlife 5w40 wymieniony w maju 2016 i jest w normie. Jutro postaram się kupić miernik ciśnienia i zbadać ciśnienie oleju. PODPOWIEDZCIE GDZIE SZUKAĆ PRZYCZYNY.

Edytowane przez leszczu24
Opublikowano

Dzisiaj odkręciłem świece z 3 i 4 cylindra. Wyglądają jak na zdjęciu, czyli nie za wesoło. Cylindry w środku są delikatnie wilgotne jakby od oleju ale na szczecie nie pływają w nim. Odkręciłem również filtr oleju. filtr wyglądał na normalny. Pytanie, czy po odkręceniu filtra oleju powinien znajdować się w obudowie olej ??

http://i.imgur.com/mdGi134.jpg

Opublikowano
Sprawdź ciśnienie oleju na początek. Przewody ci się nie uszkodziły od odmy? Może przez nie idzie gdzieś lewe powietrze. Może zaciąga ci olej przez odmę do kolektora. Wąż powrotny od oleju powinien mieć zaworek. Jak jest uszkodzony to kolektor będzie siorbał olej z miski. Chociaż nie wiem jak to jest dokładnie w tym silniku.
Opublikowano

Ciśnienia nie udało mi się sprawdzić, ale udało mi się sprawdzić działanie czujnika od ciśnienia i dziala. Obwód się zamyka i gaśnie kontrolka na liczniku, więc jest sprawny. Jedna rzecz mnie jeszcze zaciekawiła, że po odkreceniu czujnika od podstawy nie pojawiło się ani trochę oleju.

Wprawdzie odkecilem pokrywe filtra oleju i poczekałem aż cały olej zleci, ale chyba chociaż trochę powinno się pojawić tego oleju. Co sądzicie?

Podobno w podstawie filtra jest jakiś zawór który steruje przepływem oleju. Może on blokować dopływ oleju do czujnika?

Co do przewodów od ósmy, były szczelne.

Opublikowano
A filtr oleju kiedy zmieniałeś? Co do tego zaworku to jest on chyba na wierzchu zaraz jak odkręci się podstawę filtra, taki okrągły. I warto zmienić te uszczelke przy podstawie jeśli jest od nowości to napewno skamieniala. Tak samo jak przy robocie odmy warto zmieniać oring między miską a prowadzeniem bagnetu. Spotkałem się że tamtędy wchodziło lewe powietrze. Co do kwestii ciśnienia jeśli czyszczenie tego zaworku nie pomoże to warto przyjrzeć się pompie trzeba ściągnąć miskę i wyczyścić smok obejrzeć łańcuszek itp. Może się zatkało i nie puszcza oleju.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

O to co znalazłem w misce olejowej !!! Panowie co to jest ?? Dobra wiemy, co to jest lód, ale skąd on się tam wziął?? Masło co odmy ?? Felerny olej ??

http://i.imgur.com/jXyYj4J.jpg

http://i.imgur.com/Ee7DsR2.jpg

http://i.imgur.com/ilDFDY4.jpg

Opublikowano
Jaki olej i jak długo ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Wow. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem, może jakiś mechanik źle zrozumiał pojęcie płukanki i przystawił węża. :-P sporo tego jak na wilgoć z oleju. Tak mi się wydaje. Może się mylę. Tak samo jak na okres kilku miesięcy. A nie miałeś sciaganej miski wcześniej? Może ktoś ją myl wodą i nie osuszył w lato nie robiło problemu i dopiero w zimę zaczęło zamarzac. Taką mam teorie inaczej nie bardzo wiem jak taka ilość wody mogła się tam dostać.
Opublikowano
Przy samochodzie robie wszystko sam. Też się złapałem za głowę jak to zobaczyłem. Może jakiś felerny olej się trafił? Nie mam pojęcia :-\