Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepisy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy były zawsze.

Ile można gadać o prostych tablicach "dealerskich" czy o czasowym wyrejestrowaniu samochodu. Moja Mazda MX5 pomiędzy pażdziernikiem a kwietniem stoi w garażu i OC musi mieć opłacone. To samo dotyczy moich motocykli czy starej Alfy którą odrestaurowuje już dwa lata. OC muszę płacić. Dlaczego nie mogę mieć OC na siebie jako kierowca a muszę mieć na wszystkie auta? Wytłumaczcie mi jak mogę jednocześnie jechać każdym z nich?

To jest państwo debili i biurokratów.

Bez OC się nie odważę jechać , ale na lewych tablicach ...mam to w duuupie.

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dorabianie tablic to fałszerstwo znam osobę, która dostała za to wyrok w zawieszeniu bo miejscowy policjant się uparł.

Najbezpieczniejsza jest laweta do miejsca docelowego lub zarejestrowanie auta i dopiero odbiór.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do legalnej jazdy próbnej to dwukrotnie widziałem w Polsce w autohandlach tzw "TABLICE KOMISOWE"

1. http://individualcar.gratka.pl/oferta/ - mają niemieckie tablice

2. Placyk w miejscowości Ruda Maleniecka, przechodzimy do jazd próbnej a chłopak wyciąga węgierskie tablice i wpisuje w książkę dane (z tego co pamiętam wspominał coś o koszcie 1600 EUR rocznie)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dray też to widziałem ale niestety nie w PL.

Tak samo jak nie spotkałem uczciwego handlarza, co nie znaczy że ich nie ma.

Dorabianie tablic to fałszerstwo znam osobę, która dostała za to wyrok w zawieszeniu bo miejscowy policjant się uparł.
Po pierwsze co ma policjant do wyroku? Wyrok wydaje Sąd. Poza tym używanie nieważnych, sfałszowanych tablic rejestracyjnych nie jest w polskim prawie przestępstwem! W 2003 r. Sąd Najwyższy orzekł, że samochodowe tablice rejestracyjne nie są znakiem identyfikacyjnym (jest nim natomiast np. numer identyfikacyjny VIN samochodu) i dlatego używanie fałszywych tablic nie jest przestępstwem.

Link do podstawy prawnej i komentarza Aleksandra Herzoga, m.in. prokuratora Prokuratury Generalnej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście że wyrok wydaje sąd ale tu świadkami byli policjanci. Sprawa miała miejsce ok 2009r ale nie wiem dokładnie jaki zarzut mu postawiono jak będę się z nim widział to dopytam.