Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ponad tydzień temu zostawiłem samochód na noc na zewnątrz na mrozie (- 8), mimo obaw rano po kilkunastu sekundach podgrzewania świec samochód uruchomił się jak zawsze, innych objawów zużycia akumulatora też na razie nie zauważam :D

No to rzeczywiście wyzwanie (-8) :P

Ja parkuję co noc na zewnątrz, a temperatury u mnie przez ostatnie 2 tygodnie często spadały poniżej -23st. - codziennie odpalał bez problemu (pomimo, że podobno akumulator ma tylko 68% pojemności i nadaje się do wymiany) :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie, co ciekawe, tylko raz zaobserwowałem grzanie świec i to przy ok -2C. Jak było -10C to zapalał od razu.

With mobilephone sent.

Opublikowano
U mnie, co ciekawe, tylko raz zaobserwowałem grzanie świec i to przy ok -2C. Jak było -10C to zapalał od razu.

With mobilephone sent.

u mnie grzeje świece zawsze jak poniżej zera, ale może dlatego że nie odpalam od razu z hamulcem (być może dlatego że nie mam LCI)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

With mobilephone sent.

W obecnych modelach i nawet w poprzednich E60 kontrolka nie odzwierciedla czasu grzania świec, za każdym razem kiedy uruchamiamy zimny silnik (nawet w lecie) świece są podgrzewane z mocą zależną od temperatury cieczy chłodzącej i napięcia pojazdu, zazwyczaj nie informując nas o tym żadną kontrolką, ona dopiero pojawi się kiedy świece potrzebują trochę dłuższego podgrzania szczególnie w zimie przez co rozruch silnika jest lekko opóźniony, po uruchomieniu silnika grzanie świec cały czas się odbywa ale wraz ze wzrostem temperatury płyny chłodzącego zmniejsza się moc podgrzewania świec aż ciecz chłodząca osiągnie bodajże 30 stopni, w tedy całkowicie świece przestają grzać.

• 2 lata później...
Opublikowano

PYTANie ??? akumulator wyładował mi sie prawie do 0 w f11

po naładowaniu aku i uruchomieniu silnika wyskoczył błąd komfortu !! błedy- abs, asr, trakcja ,poduszek ,pieszych ,ograniczona moc silnika ,brak poziomowania ,nie działa magla,ale autem idzie jechac pomału.

ktoś miał taki przypadek ,prubowałem odłaczac aku ,problem nie znikł.

Jak gasze auto wyskakuje,Ograniczony komfort jazdy

Opublikowano

Proponuję zajrzeć TUTAJ

Na początek sprawdź bezpiecznik nr 2 jeśli spalony to problemem mogą być klamki. One najczęściej rozładowują AKU - komunikat o zwiększonym wyładowaniu.

Po uporaniu się z klamkami ( ja poszedłem na łatwiznę) wymień bezpiecznik...

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Dzieki SIEKIERA ! własnie przeszukałem wszystko i pabł bezpiecznik nr 2 jak piszesz tylko nie wiedziałem ze sa 2 puchy z bezpiecznikami dopiero po głepszym zagłebieniu to odkryłem, z kartki schematu ,kóry był w pod schowkiem ,po wymianie śmiga zadnych błedów ,a juz pół auta rozebrałem alarm, magla, pneumat abs itd , wtyczki ok

a z klamkami tak mam problem nie-działają z przodu nie otwiera dotyk i nie zamyka ( chodz czasem zadziała), z tyłu jest ok ,moze wiesz co to, bmw f 11, wyczytałem ze wymiana na nowe ale moze da sie bez

Opublikowano

Niestety nie znalazłem rozwiązania dlatego zastosowałem czasowe "obejście" w postaci odłączenia klamek.

Swoją F-kę zakupiłem już bez działających przodów - tylko tył otwierał/zamykał.

Nie mam pojęcia czy spalenie bezpiecznika nr2 jest związane z kolejna klamką , która uległa uszkodzeniu, czy może któraś z już niedziałających spowodowała owe zwarcie.

Osobiście całego tego "KEJLESA" chciałem wyłączyć i chyba znalazłem półśrodek...

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: