Skocz do zawartości

e39 530d touring - wymiana poduszek na sprężyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chyba od tych mrozów, strzeliły mi dzisiaj poduszki nivo :(

Cena nowych jest jak wiecie koszmarna :(

Czytam sobie wątki o wymianie poduszek na sprężyny i mam wątpliwości. Połowa ludzi twierdzi, że wystarczy zamontować sprężyny, a druga połowa o wymianie wahaczy i dołożeniu amortyzatorów.

Jak to w końcu jest?

Możecie polecić jakieś dobre sprężyny ale nieprzesadnie drogie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie rozważałeś zakupu zamienników poduszek?

Komplet można dostać za ca. 100EUR.

pzdr

yaz

Opublikowano

Rozważałem, ale zamienniki do na alegro ponad 500/szt. czyli mam 1100zł, a całośc na sprężynach wyjdzie (mam nadzieję do 400).

Musiałem ostatnio zrobić kilka grubszych pilnych napraw i jestem spłukany :(

Dlatego myślę o sprężynach, a za jakiś czas jak się odkuję, to wsadziłbym znowu poduszki.

Opublikowano
A skąd tak myśl ze zaraz poduszki,może jakiś przewód strzlił albo jakaś inna nieszczelność np.Trzeba to zdiagnozować a nie nastawiać się na najgorsze.
Opublikowano
oprócz spraw mechanicznych musisz też w LCM wykasować z wyposażenia poduszki, bo jak tego nie zrobisz za każdym przy odpalaniu i gaszeniu auta będzie gong i informacja o uszkodzeniu zawieszenia pneumatycznego. Poza tym amortyzatory do poduszek działają w dwie strony, a do sprężyn tylko w jedną stronę, tak przynajmniej jest przy autach ciężarowych, więc przy bmw chyba nie jest inaczej.
Opublikowano

Jedna poduszka mi na pewno strzeliła bo w czasie jazdy usłyszałem z zewnątrz głośne i krótkie "pssst" i auto opadło. (sprawdziłem i nie spadł wężyk z zaczepu poduszki więc musiała od mrozu strzelić)

Druga mi po prostu nie wstała i tak musiałem przejechać ze 20km. (kompresor działał przez moment i dał komunikat o błędzie nivo).

Pewnie przez nierówne ustawienie auta strzeliła ta druga :(

Powrót był traumatyczny. W porywach 40kmh bo strasznie rzucało nim góra/dół :( (ale na szczęście opony nie tarły o nadkole)

Co do wyłączenia nivo to oczywiste i podjadę do speca jakiego. Ja ledwo co poruszam się po inpie :)

Ale jeszcze pytanko. Na różnych forach ludzie piszą że wkładają sprężyny o długości 335mm a patrzyłem w katalogu intercars i tam są sprężyny długości 405-411mm.

Podejrzewam, że dłuższe są do wersji oryginalnie sprężynowej, a ja mam jednak wstawić 335?

No i polećcie jakieś sprężyny ze średniej półki cenowo/jakościowej.

Opublikowano
Tak na dobrą sprawe porządnych tylnych sprężyn do e39 nie ma.Kilka dni temu sam do swojego kupowałem i na marne szukać sachsa itp.
Opublikowano

A także wymieniałes w zamian za nivo czy masz oryginalne zawieszenie na sprężynach?

Pamiętasz jakiej długości masz te sprężyny?

Opublikowano

Jestem już po wymianie :) Auto prowadzi się ciut sztywniej, ale pewnie. Zarówno na dziurach jak i na ostrych zakrętach.

Wysokość jest praktycznie taka sama jak na poduszkach.

Zamontowałem sprężyny LESJOFORS 4208443

Do tego doszły części 12, 13 i 14 ze schematu:

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DP81-EUR-01-2002-E39-BMW-530d&diagId=33_0523

Jeszcze tylko wyłączyć nivo na kompie i robota skończona.

Tutaj pytanie do Was: czy jest jakieś proste oprogramowanie do wyłączenia? Czytałem że to się robi ncs-em, ale go nie mam i nie znam :(

Opublikowano
Nie ma to jak kupić BMW z nivo i... wywalić nivo. Kompletnie nie rozumiem tej modyfikacji. Jak padną xenony, to trzeba wsadzić halogen? Jak przetrze się skóra, to trzeba wsadzić welur? Jak padnie silnik 3,0, to trzeba wsadzić 2,0?! :duh:
Opublikowano

Wiesz.. wolę jednak komfort psychiczny, że nie strzeli mi znowu koszmarnie droga poduszka przy kolejnych dużych mrozach.

Zbyt dużo jeżdżę autem, żebym sobie mógł pozwolić na kolejne unieruchomienie.

I tak sobie myślę, że gdyby ktoś chciał super komfort, to raczej wybrałby hydrauliczne zawieszenie w citroenie niż przeciętne nivo :P