Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak na obwodzie kola pasowego walu nie ma czujnika -a pewnie nie ma , to sygal leci z walka rozrzadu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam czujnik walu znajduje sie od dolu silnika,po wymianie czujnika na nowy nie idzie wykasowac bledu 3e90 I dalej jest ten sam problem moze ktos wie co to moze byc,czy jest mozliwosc ze jest spalony bezpiecznik ?
Opublikowano
W Inpie będziesz miał dokładny opis np (obwód otwarty /nierealne wartości /zwarcie do masy) jeśli to czujnik sprawdź błędy inpą i będzie pisało w czym problem. Może być przetarty przewód np.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten czujnik nie ma bezpiecznika.

Witam czujnik walu znajduje sie od dolu silnika

Z przodu czy z tylu?

Skad otrzymuje sygnal?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli pod dwumasa bedzie magnetyczne kolo impulsowe.

Skoro nowy czujnik a blad pozostaje to tak jak koledzy pisza moze byc uszkodzone okablowanie ale tez i kolo impulsowe.

Podjedz do elektryka niech sprawdzi oscyloskopem czy sygnal wychodzacy z czujnika nie jest obciety - jesli bedzie to uszkodzone kolo magnetyczne,jesli nie bedzie obciety to problem w okablowaniu.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co to znaczy,czujnik walu signal nie ciagly

Za posrednictwem tego czujnika ecu wie w kazdym momencie gdzie znajduje sie dany tlok.

Skoro walnelo takim bledem to ecu nie rejestruje jakiegos polozenia tloka

Opublikowano
Dzieki ale co z tym zrobic auto zapala za 5 razem rano,nawet jak jest cieply silnik I zgasze to zachwile zeby zapalic musze troche krecic rozrusznikiem,a rano odlacza mi rozrusznik po okolo 4sekundach 5 razy I dopiero 10 sekund kreci I zapali,wymienilem czujnik walu,czujnik walka,rozrusznik,wtryski I dalej to samo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takie odpalanie moze miec przyczyne gdzie indziej ale pierwsze musisz zrobic porzadek z bledem czujnika i bez podpiecia oscyloskopu nie ugryziesz problemu
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam bylem u mechanika I sprawdzil okablowanie czujnika I jest ok,ale problem jest ten sam,a moze ktos mi powiedziec gdzie jest te impulowe kolo magnetyczne,-Pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz zdemontowac skrzynie biegow, sprzeglo , kolo dwumasowe i nastepny bedzie ten pierscien impulsowy jest on wlasnie dociskany dwumasa.

Sprawdzal Ci elektryk sygnal oscyloskopem?-jesli nie to proponuje Ci przeprowadzic to badenie i wszystko bedzie jasne.

Bylo moze demontowane kolo dwumasowe przed pojawieniem sie tego bledu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wpina sie go w okablowanie czujnika i na monitorze pojawia sie sinusoida.

Wykres tej lini bedzie sie rysowal w postaci kwadratow i te kwadraty maja byc identyczne przy odpalaniu i dodawaniu gazu.

Doradzilem Ci to odczytac ale po zastanowieniu nie wiem czy ma to sens bo skoro okablowanie jest sprawdzone i sprawne , na dwuch czujnkkach komputer dalej rejestruje blad to chyba nie ma co kombinowac tylko wymieniaj to kolo impulsowe bo jest to ostatni element w tym obwodzie elektrycznym.

Bylo cos robione przed tym bledem przy dwumasie?-jesli tak to jest to wytlumaczenie bo latwo ten pierscien uszkodzic a z tego co opisujesz wyglada jak by byl krzywy.

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam serdecznie. Wiem że temat ten już jest stary ale mam ten sam błąd. Auto pali normalnie zimne czy ciepłe nie ma znaczenia. Ma tylko takie zachwiania co jakiś czas tak jak by chciało zgasnac. Obroty bujna się na chwilę do 300 a potem wraca do normy, takie szarpniecie i tyle. Błąd wywala rzadko ale raz na tydzień się zdarzy. Mam automat i czy ja też mam ten czujnik z tyłu gdzieś przy skrzyni. Niewiem gdzie szukać nawet.