Skocz do zawartości

PROBLEM otwarcie klapy wlewu paliwa

Matt Meknife

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam taki nietypowy problem w BMW e90,238i:

Nie mogę otworzyć klapki od wlewu paliwa. Po nacisnieciu nic się nie dzieje, a klapka nie odskakuje.

Sprawdzałem w bagażniku nad akumulatorem, ale niestety nie ma tej linki awaryjnego otwierania. Da się coś zrobić ? Mam bardzo mało paliwa ^^

Ja też ostatnio miałem problem, zajechałem na stację ale niestety klapki nie otworzyłem, przymarzł bolec od centralnego co rygluje klapkę i w ogóle nie dało jej się nawet ucisnąć, musiałem wstawic do garażu i trochę podziałac suszarką i odpuściło.

Ale miałeś takie uczucie,ze jest przymarźnięte ? Bo tutaj ta klapka jakby rusza się normalnie tzn w zakresie 2/3 mm ale jednak. Tez dość długo jechałem i się zastanawiam czy temperatura z baku by jakoś tego nie rozmroziła podczas jazdy ?

Pod tapicerkę patrzyłem i nigdzie nie było linki , jedynie same kable. Bo ci nasz na myśli mówiąc głęboko xD ? Mam ja ściągnąć aż do wysokości siedzeń ?

Zostaje ciepły garaż, lub ogrzewanie. Ten bolec lubi przymarzać, konstrukcja tej klapki chyba sprzyja spływaniu wody przy gnieździe bolca.

Po podobnym problemie, jak słyszę prognozę zapowiadającą duże mrozy to jadę na stację i zalewam do pełna :D

Przy okazji jak uda Ci się otworzyć klapkę, to proponuję nasmarować bolec jakimś silikonem (Sonax ma takie sztyfty).

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

U mnie w sedanie wystarczy wyjac dwie spinki. Tapicerka sie odchyla i pod nią jest jeszcze filcowe wyciszenie. Dopiero pod tym wyciszeniem jest silownik. Przykrecony na dwa torxy. Jak go zdemontujesz to klapke otworzysz. To taka wersja na szybko. Tyle ze ja mam polifta i u mnie klapka sama nie odskakuje. Po otwarciu pilotem trzeba ja nacisnąć w tylniej części.

Silownik ma bolec który wychodzi w wnęce wlewu i trafia w otwór klapki. Mogło w tym miejscu przymarznąć.

U mnie w sedanie wystarczy wyjac dwie spinki. Tapicerka sie odchyla i pod nią jest jeszcze filcowe wyciszenie. Dopiero pod tym wyciszeniem jest silownik. Przykrecony na dwa torxy. Jak go zdemontujesz to klapke otworzysz. To taka wersja na szybko. Tyle ze ja mam polifta i u mnie klapka sama nie odskakuje. Po otwarciu pilotem trzeba ja nacisnąć w tylniej części.

Silownik ma bolec który wychodzi w wnęce wlewu i trafia w otwór klapki. Mogło w tym miejscu przymarznąć.

A byłbyś w stanie mi nagrać jak to wygląda ? bo ciężko mi strasznie to sobie wyobrazić.

U mnie też trzeba nacisnąć klapkę i powinna odskoczyć , czego niestety nie robi. A w tej tapicerce same kable xD Podeślę zaraz filmik jak to wygląda

Podłączam się do wątku. Mam E91 w kombi i nawet po ogrzewaniu suszarką nie pomogło. Dalej nie mogę otworzyć. Rzekomo gdzieś jest awaryjne otwieranie klapki przy aku. Ja jednak nie znalazłem nic, a tak u mnie to wygląda. Czy ktoś może wie gdzie się ukrył ten dyngs?

https://1drv.ms/i/s!ApEmEL-lkie4mB3nn2XrSd1A-Ivb

https://1drv.ms/i/s!ApEmEL-lkie4mB5OL4VORhj36T4-

Czy ktoś może wie gdzie się ukrył ten dyngs?

to ten zielony pipek (na twoich fotkach) -to jest uchwyt linki.

0aaaa10e4ecda00119027a39901b

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Ten zielony kapelusik wystający z tapicerki boczka to nie ten dynks ?

Poza tym masz dwa wyjścia - albo wstawić auto tam gdzie jest >0 C albo myjka z ciepłą wodą, z tym że jak później nie wstawisz auta na wysuszenie to powtórka z rozrywki murowana :)

@up zostałem wyprzedzony co do "dzyndzla"

• 2 miesiące temu...