Skocz do zawartości

E61 530xd szkrzynia po remoncie, czy wymieniać olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To mój pierwszy post na forum, do tej pory byłem biernym użytkownikiem, także witam wszystkich.

Mam pytanie do bardziej ode mnie doświadczonych osób w temacie skrzyń automatycznych:

Jakiś czas temu robiłem remont skrzyni. Przy odbiorze samochodu otrzymałem informacje, żeby po 2500 km przejechać na wymianę oleju, bo skrzynia się podociera i będzie należało to zrobić. I tu pojawia się moje pytanie: czy wymiana oleju w takim przypadku jest niezbędna, czy to jednak zbędny koszt po takim dystansie? Jestem laikiem w temacie i zastanawiam się, czy to nie jest po prostu sposób na sprzedania mi dodatkowej, zbędnej usługi.

Opublikowano

Czasami jak czytam opinie ludzi to zastanawiam się skąd się urwali.

Kolego trafiłeś na dobrego fachowca i nie oszczędzaj na oleju bo to nie wspolmierny koszt do remontu skrzyni. Czy to skrzynia czy silnik w każdym zespole gdzie są nowe elementy które ze sobą współpracują zachodzi proces układania się i docierania. Ja w starej firmie montowałem nowe silniki i po remontach fabrycznych i zawsze klient dostawał informacje że musi się dotrzeć i ułożyć. Nieraz nawet trzy wymiany co 1000km. Dopiero normalny przebieg na oleju. Dziś często się o tym zapomina i w nowych autach także. Stan później wychodzi trwałość.

Pozatym nawet jak coś się stanie że skrzynią to jeśli olejesz sprawę uwierz mi że z jakąkolwiek gwarancja możesz się pożegnać, bo każdy mechanik wykorzysta fakt że nie zastosowałes się do zaleceń. Ja sam tak bym zrobił bez skrupułów.

I nie zapominaj o regularnych wymianach oleju w skrzyni razem z filtrem. Przebieg to w zależności od typu skrzyni od 40 do 60 tys.km. To zapewni Ci dłuższą bezawaryjną pracę. Zresztą pogadaj z tym fachowcem od skrzyń co ile on by zalecał wymianę.

Pozdrawiam i mam nadzieję że rozwiążemy Twoje wątpliwości. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...