Skocz do zawartości

BMW E46 330i - dziwne jakby szarpnięcie skrzynią automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW E46 (2002 r) z silnikiem 330i i automatyczną skrzynią biegów ZF. Jest to moje pierwsze auto z automatem. Auto zakupiłem ok 3 miesiące temu i od razu wymieniłem olej w skrzyni biegów metodą statyczną.

Wszystko było ok aż tu ok 2 tygodnie temu zauważyłem że Gdy jadę samochodem trochę bardziej ostro (tzn. wciskam pedał gazu do dechy jadąc autostradą czy np jak zakręcę bączka na śniegu lub jak np jadę pod dużą górkę i daje dużo gazu) to po takiej jeździe PIERWSZE mocniejsze ruszenie/cofanie odbywa się niewielkim takim jakby "szarpnięciem" jakby "kopnięciem" (odczuwalnym na pedale gazu) i potem jak jade to już biegi zmienia płynnie i zachowuje się normalnie. Dodam że jeżeli jadę autem cały czas spokojnie objaw wogule nie występuje. Po podłączeniu auta pod inpe nie wyskakuje żaden błąd w skrzyni.

Czy jak jadę autem bardziej dynamicznie to bardziej obciążam skrzynie i dlatego tak się dzieje??

Może nie jest to wina do końca skrzyni biegów?

Czy ktoś może miał kiedyś podobną sytuację albo umie wytłumaczyć mi dlaczego tak się dzieje?

Bardzo proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Luz na przeniesieniu napędu, zacznij od sprawdzenia mocowania dyferencjału, półosi, podpory/podpór oraz łącznika wału.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
A olej w reduktorze zmieniles? U mnie objawy znikly po jego wymianie.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Jutro będę u mechanika i zwrócę uwagę na to co napisaliście.

Sprawdziłem jeszcze raz w inpie skrzynie automatyczną i pojawił się jeden błąd:

49 Symptom gear check - co to znaczy?

kilka osób na forum już pisze o tym błędzie ale nikt nie tłumaczy konkretnie co on znaczy i z czym to może być związane.

Barto.X3 piszesz o oleju w reduktorze - to jest reduktor skrzyni automatycznej? tam sie wymienia olej osobno? - pytam bo nie wiem czy dobrze rozumiem

samochód jest z napędem na tylnią oś a nie 4x4.