Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj wymieniłem akumulator w pojeździe BMW E92 335xi 2008 (USA) z oryginalnego zwykłego na AGM, po odpaleniu wyświetla się komunikat: "4x4 i DSC - niesprawne". W ISTA+ wyświetla: "VTG 0055C3 VTG - Aktywowana regulacja trybu awaryjnego napędu na cztery koła. Brak zdefiniowania zadanych momentów obrotowych DSC".

http://star266.com/images/E92%20335XI%20-%20VTG%200055C3.JPG

Teraz, kiedy zaczęła się zima, zastanawiam się czy mogę jeździć z tym komunikatem (zdaję sobie sprawę że DSC i 4x4 nie będą działać), oraz jak to naprawić? (podpiąłem stary akumulator, ale błąd dalej jest obecny).

Pozdrawiam.

Opublikowano
Skasowałem błędy, NIE kodowałem nowego akumulatora, przejechałem kilkaset metrów i wszystkie komunikaty znikły, wszystko wróciło do normy i samochód jeździ normalnie. Słyszałem o tym kodowaniu akumulatorów, ale czy muszę to zrobić, skoro już wszystko działa?
Opublikowano
Musisz kodować nowy akumulator.

Im starszy aku tym jest ładowany większym prądem.

Bez kodowania będzie przeładowany.

Czy ktoś może to potwierdzić?

Widziałem jakieś instrukcje to zakodowania nowego akumulatora poprzez INPE, czy można to zrobić na ISTA D, czy wymagana jest ISTA P?

Opublikowano

Tutaj jest instrukcja - jak przy pomocy ISTA/D zakodować nowy akumulator:

https://www.youtube.com/watch?v=OqHFMmQLHfg

Temat załatwiony - akumulator zakodowany.

1. Poprzez ISTA/D można programować podzespoły ale TYLKO przy użyciu fizycznej głowicy iCOM'a (nie da się przez kabel K+Dcan).

2. W ISTA/P jest prosty tutorial - proces wymiany akumulatora, wystarczy postępować zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami.

W taki oto sposób zarejestrowałem wymianę akumulatora oraz zmieniłem typ ze zwykłego na AGM.