Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam odkąd wymieniłem rozrząd zaczęła mi się grzać.. Wcześniej wymieniłem czujnik temperatury na pompie wody bo na komputerze pokazywalo -20 stopni cały czas .Dolałem olejku do visco chodzi jak należy ale gdy jeżdżę ok 20-30 km to temperatura skacze poza pion do następnej kreski, gdy podtrzymam go na 3tys obrotów to temperatura w moment spada . Moje pytania : jak krok po kroku zamontować termostat 85°C i jak sprawdzic czy działa wentylator od klimy. Pozdrawiam! Bmw e39 97 m62b35 235km : )
Opublikowano

Na samym początku to odpowietrz układ, sprawdź wycieki, sprawdź czy jest jednostajny przelew.

Wentylator klimy powinien ruszyć ale jak w chłodnicy jest gorący płyn i wisko sobie nie radzi z jego wychlodzeniem. Teraz są takie temp że nawet jak byś go na 2h postawił w korku to chłodnica sama z siebie odda ciepło i nie potrzeba ani wiska ani wentylatora klimy. Szukaj problemu w tym co pisałem wyżej lub w termostacie

Opublikowano
A mnie nie. Czujnik masz w chłodnicy a, jak termostat jest padnięty i nie otwiera się do końca to z jakiej racji wentylator ma startować? Tak samo visko się nie załączy. Zresztą jak pisałem. W tych temp ani visko ani wentylator klimy chodzić nie będzie bo sama chłodnica odda temperaturę płynu i nie potrzebuje sztucznego przepływu
Opublikowano

jak chcesz sprawdzic termostat odpal fure przejec ze 3 km i dotknij weza od termostatu z lewej strony patrzac od przodu jak jest letni cieply lub ma taka sama temperature co gorny po prawej stronie to masz do wymiany termostat.

lewy waz czesc nr.2

prawy waz czesc nr.1

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DE61-EUR-03-1996-E39-BMW-540i&diagId=11_4228

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pierwszy raz spotykam Się z przypadkiem, że brak czynnika klimatyzacji powoduje przegrzewanie auta :duh: Jesteś pewien na 100%,że wiskoza i pompa wody chodzi jak trzeba :?:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Wydaje mi się ze przy braku czynnika wentylator ruszy bo bi sterownik dostaje odczyt z czujnika który jest w chłodnicy cieczy nie od klimy że jest zbyt wysoka temp no i jak mówiłem wcześniej, że w tych temp to można jeździć bez żadnego wentylatora i układ się nie przegrzeje przy sprawnej pompie i termostacie i drożej chłodnicy