Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Miesiac temu zapalila sie mi kontrolka o zapchanym filtrze dpf.Pojechalem do mechanika podlaczyl komputer i powiedzial ze komputer wysyla sygnal zeby wypaplil filter ale sam nie moze.Ostatnie wypalanie bylo 2000 tys temu.Podlaczyl laptopa i pojechalismy w trase zeby go wypalic.Na poacztatku wypalal filter pozniej przestal ale nie wypalil go do konca.Po miesiacu jazdy znowu zapalila sie kontrolka dpf.Moze byc wina swiecy zarowej?Jedna mam walnieta.Druga sprawa moze mam termostat walniety i nie chce go samemuwypalic>? jak tak to ktory to jest termostat glowny czy ten egr?

Opublikowano
Wymien swiece, termostaty oem 2 jak blad swiec bedzie dalej to sterownik tez uwalony. Musisz o takie rzeczy zadbac i sprawdzac temperature bo ci sie filtr bedzie zapychal, aby filtr mogl wypalic musisz miec osiagniete 78 stopni okolo. Wiem ze koszt bedzie okolo 1k+ ale niestety trzeba najpierw to zrobic aby komputer nie widzial bledow.
Opublikowano

Świecę nie mają wpływu na wypalanie. Nie wypala bo może są inne ważne błędy (np. ta temperatura). Termostat wymień na początek mały-egr ale oryginalny. Najczęściej on się psuje i kosztuje też mniej. Wymiana też o wiele łatwiejsza i zrobisz sam.

Ale najlepiej tak jak pisał poprzednik-zrób wszystko co trzeba.