Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szukam pomocy!!!!! mam problem chciałem wymienić świece w E36 325i ściągnąlem pokrywy i cewki a tu piąta i szósta świeca zalana cała od góry olejem. wie ktoś może jak zdemontować i wymienić uszczelke pod pokrywa
Opublikowano

Do wymiany uszczelki pod pokrywą zaworową wystarczy ją zdemontować odkręcając wszystkie widoczne śruby wokół niej i takie same wewnątrz jej. Nie bardzo wiem jaka może tu być filozoficzna trudność w wykonaniu tej czynności. Faktem jest, że ja niezabardzo umiałbym zoperować sobie nerkę w organiźmie, ale w takim przypadku nawet bym się za to niebrał, a już tym bardziej zadawał pytanie jak zdemontować tę nerkę skoro ją już miałem na wierzchu.

Przepraszam za tę ironiczną wypowiedź, ale wyczuwam nosem, że za bardzo się w mechanice nie orientujesz, więc doradzę tylko ze swojej strony, abyś poprosił przyjaciela, który zna się na tym o wymianę uszczelki, albo skorzystaj z usług warsztatu - w końcu po to one są.

Opublikowano

No dokładnie tak.

Kup sobie komplet uszczelek, to znaczy dwie takie potrójne "oczka" pod gniazda świec i jedną pod pokrywę. Pod pokrywę są różne dla silnika z vanosem i bez vanosa, więc kup odpowiednią.

Potem weź do ręki klucz chyba 10 najlepiej nasadowy z przedłużką i... odkręć, zdejmij, wytrzyj, wymień, załóż, przykręć. Filozofia... :)

Kai