Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, niedawno kupiłem sobie 523i i mam dość złośliwy problem ale nie wiem dokładnie z czym ... a mianowicie przy redukcji z 3-2 oraz 2-1 (nie ważna prędkość) słyszę zgrzyt po czym bieg wchodzi ... bywa też tak że cały czas zgrzyta i muszę prawie stanąć by bieg wszedł, oczywiście nie zawsze tak jest ... bywa że cały dzień wszystko elegancko i tylko raz zgrzytnie ... dodam że sprzęgło dość ciężko chodzi i nie ma skoku jałowego w ogóle :/ nie chcę od razu lecieć do mechanika bo ten zaraz wymyśli z nieba ze 20 usterek za to odpowiedzialnych i wywalę kasę nadaremno a problem i tak pozostanie :/
Opublikowano
Myślałem o tym ... ale wtedy myślę że zgrzytało by cały czas ... zapomniałem też wspomnieć o luzie na drążku ... gdy wrzucę obojętnie który bieg to gałka lata 2-3 cm na boki
Opublikowano
jeżeli to synchronizator to pewnie lepiej całą skrzynie wymienić ? czy lepiej zrobić starą ? bo ogólnie to biegi do przodu wchodzą jak by auto z salonu wyjechało można powiedzieć że same wchodzą ... jakich kosztów mogę się spodziewać chcąc wymienić skrzynię ? lub ten synchronizator ... i co do tego sprzęgła to jak je odpowietrzyć samemu ? bo chodzi naprawdę ciężko ... gdy jadę w korku dłużej niż 10 minut to noga mi drętwieje
Opublikowano
Mozliwe że przez złą prace sprzęgła skrzynia już dostała po dupie.dobre jest to że do 523i skrzyni jest masa w nie dużych pieniądzach.Wiec trzeba zrzucić skrzynie i sprawdzić stan sprzęgła,jeżeli kapa to wymienić i próba czy coś sie polepszy jak nie to wrzucić inną skrzynie bo w tym modelu wymiana skrzyni to prosta robota.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
dodam jeszcze że gdy jadę do przodu to w miarę wzrostu obrotów słychać jęk tak jak bym jechał na wstecznym ... gdy wcisnę sprzęgło dźwięk znika ktoś mi mówił że może być trafione łożysko oporowe ale ja tam nie wiem