Skocz do zawartości

Zmiana wtryskiwaczy EU3 na EU4 - co robić

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam problem z 3,0d 204KM

Założone są wtryskiwacze eu4 w eu3.

Jak jest zimno na dworze to nie ma wolnych obrotów, tak szaleją że potrafi zgasnąć - na zimnym silniku. Korekcje na 5 i to za każdym razem na innym wtryskiwaczu. Po zagrzaniu auta na 90st wszystko się uspokaja, korekcje wtedy na jednym raz 1,5 raz 1 a niekiedy 0,3

NIE KOPCI NIC, MAŁO PALI

Ciężko coś przeczytać w internecie. Jest jedna dyskusja ale do niczego nie doprowadziła.

Wywnioskowałem jedno:

- wymiana wtryskiwaczy na eu3 - trochę ekonomicznie nie uzasadnione

- napisanie mapy - prawdopodobnie zalewa go na wolnych obrotach i trzeba to skorygować na mapie

Może coś podpowiecie, a może jest jakiś mistrz, który podjąby się tego?

Opublikowano
Witam, przerabiałem temat w swoim aucie, po założeniu wtrysków z euro 4 do silnika, a oryginalne były euro 3 wystąpiły następujące objawy: mocne dymienie przy wciśnięciu gazu do końca, wzrost spalania paliwa o około 2 litry, brak możliwości zakodowania wtrysków. Pojechałem do kolegi Roger Nysa z naszego forum i powiedział, że takie wtryski można włożyć, ale wtedy najlepiej nowa mapa i większe turbo i stosują to podczas tuningu silnika. Spróbuj skontaktować się z Rogerem bo to mistrz jeżeli chodzi o BMW to pewnie Cię nakieruje co dalej robić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kontaktowałem i on mnie tylko nakierunkowal. Nie ma czasu dla mnie, żeby mnie przyjąć
Opublikowano
No to decyzję musisz podjąć sam, ja sprzedałem wtryski z euro 4 za taką samą kasę jak kupiłem więc nic nie straciłem i zakupiłem z euro 3 i do dzisiaj święty spokój.
Opublikowano

Darcyn, nic sensownego poza wymiana na dedykowane wtryskiwaczy z normą eu 03 nie zrobisz. Do tego KONIECZNIE programowanie kodów IMA dla wykorzystania funkcji "łagodnej pracy wtryskiwaczy".

Nie przypiszesz wtryskiwacza eu04 do sterownika dde pod normę eu03. Głównie przez za długa liczbę znaków do wpisu, tj eu04 7 znaków, eu03 6 znaków. Dlatego eu04 w eu03 pracują jak klasyczne zużyte dwusprezynowki z vp44

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kurcze ale wg wszystkich katalogów mają być te 216tki...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładna data produkcji? Ewentualnie vin podaj. Jesteś pewien, że auto jest w normie euro3?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mam z vinu eu3, 02.2004

ima sprawdziłem w pierwszy dzień. zapisane są ok.

roger pisał gdzieś że mimo że są zapisane to on ich nie rozumie