Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Jestem po wymianie silniczka Valvetronic i mam pytanie odnośnie adaptacji ponieważ spotykam się ze sprzecznymi informacjami.

Na urządzeniu, po wyjęciu z paczki jest karteczka mówiąca o konieczności podłączenia auta pod komputer i ustawienia jego skrajnych pozycji.

Na forum spotkałem się z informacją, że nie ma takiej potrzeby (przynajmniej w N52 o ile mam to jakieś znaczenie...) ponieważ przy pierwszym wciśnięciu zapłonu bez uruchomienia silnika (co zrobiłem) on sam ustawia się w optymalnej pozycji.

I rzeczywiście słychać było charakterystyczny dźwięk. Czynność powtórzyłem dwukrotnie, odpaliłem motor i wygląda na to, że wszystko jest ok. Silnik pracuje ładnie, auto poprawnie przyspiesza, reaguje na gaz.

Więc pytanie, czy mimo wszystko należy wykonać adaptację czy nie?! Dodam, że błędów, które były wcześniej (p1030 i p1024) po wymianie już nie ma. Czy nie jest czasem tak, że gdyby była konieczna adaptacja to pokazałby się jakiś błąd informujący właśnie o złej kalibracji Valvetronic czy nie koniecznie?

Czytałem też, że przy demontażu i powtórnym montażu tego samego silniczka adaptacja nie jest konieczna ale przy wymianie na nowy już tak. Mój przykład niejako zaprzecza tej teorii... Ale mogę się mylić.

Napiszcie proszę jak to jest, czy można jeździć bez adaptacji (czym to grozi?), a jeśli jednak trzeba to wykonać to mam pytanie czy ktoś z Warszawy pomoże...?

Opublikowano
Nie wiem jak w N52 ale w moim silniku jak skasowałem adaptację to wyskoczył mi komunikat że po załączeniu zapłonu należy odczekać 30 sekund aby wykonała się automatyczna adaptacja i faktycznie silniczek coś tam sobie mielił. Myślę że jak komputer wykrył wymianę silniczka to skasował adaptację i uruchomiła się ta procedura przy pierwszym załączeniu zapłonu.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To bedzie troche odgrzewanie kotleta ale jak to wkoncu jest z tym valvetronik? Jade na wymiane uszczelki pokrywy wiec ustrojstwo bedzie trzeba wyjac.

Nie mam DIS ze wzgledu na wiek laptopa.

W INPA w MSV80 lineend diagnosis znalazlem EOL Learn VVT stop

Wiec pytanie to - kluczyk i 2x 30 sekund czy INPA?

Jak mi auto padnie to mam wybor - wolne albo 6 godzin w autobusach zeby do roboty sie dostac... dlatego wole zrobic to dobrze.

Dzienkowac!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To bedzie troche odgrzewanie kotleta ale jak to wkoncu jest z tym valvetronik? Jade na wymiane uszczelki pokrywy wiec ustrojstwo bedzie trzeba wyjac.

Nie mam DIS ze wzgledu na wiek laptopa.

W INPA w MSV80 lineend diagnosis znalazlem EOL Learn VVT stop

Wiec pytanie to - kluczyk i 2x 30 sekund czy INPA?

Jak mi auto padnie to mam wybor - wolne albo 6 godzin w autobusach zeby do roboty sie dostac... dlatego wole zrobic to dobrze.

Dzienkowac!

Rok auto? VIN?

Opublikowano
Robota zrobiona. ISTA/D nie pokazuje bledow i auto jezdzi OK.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, podepnę się pod temat.

Zauważyłem, że pod silniczkiem VALVETRONIC mam sporą ilość oleju wcześniej po zakupie postanowiłem to wyczyścić, mogło, ale tylko na chwile.

Więc zabieram się za wymianę uszczelki, stąd moje pytanie. Czy możecie da mi jakieś rady co do tego zabiegu ? Może jakiś film instruktażowy :)

Pozdrawiam

Opublikowano

instrukcje znajdziesz na forach praktycznie krok po kroku -> pelikanparts. http://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/BMW-3-Series-E90/FUEL-Valvetronic_Motor_Replacing/FUEL-Valvetronic_Motor_Replacing.htm

Jesli chodzi i adaptacje to tez jest - przekrecanie kluczyka.

Do tego w INPA tez jest adapracja - nie pamietam dokladnie ale chyba w sekcji EOL - re learn end stops czy cos takiego.

oczywiscie jutub - chyba jest 1den czy 2a filmiki.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

NIe mam pojecai czemu valvetronik sie przestawia.

Ja jak kupilem auto to tez byla lipa. odpalal ale jak dalem mu po garach to z malych obrotow szarpal.