Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy mam pewien irytujacy problem z moją bunia. Podczas ruszania gdy obroty spadna ponizej 1tys obrotow albo jak go lekko przydlawie pojawia sie glosne "pierdzenie" z tak mi sie wydaje -tlumika( ten dzwiek jest naprawde glosny i ciezko tak naprawde go zlokalizowac z kabiny samochodu, slysze to pod nogami :mad2: ). Tlumik jest caly, zadnej dziury nie znalazlem. Mam tez wrazenie ze jest ciut slaby przy ruszaniu, te obroty slabo sie wkrecaja. Ktos sie domysla co to moze byc??

Opublikowano

No tam uderzałem i nic nie słychać żeby coś tam gruchotało. Sam już nie wiem co to może być :mad2:

Dodam jeszcze ze z tłumika leje się woda i to naprawdę w sporych ilościach... Wiem auto stoi pod chmurką, robię krótkie trasy ale i często staram się go przepalić na dłuższej trasie. Przez te 2 miesiące zrobiłem nim ok 2,5 tys km. Jak przygazuje to można śmiało podstawić szklankę pod końcówkę wydechu i w chwile ją napełnię :D A biała chmura dymu za mną ze samochodu nie widać :D (może sąsiedzi w nocy mi dolewaja do tlumika hehe).

Płynu chłodniczego nie ubywa, oleju no tam troszke spali.. przez te 2,5k te 400-500 ml dolewałem ale to chyba nie aż tak dożo jak na N42 :D

Nie wiem czy ta woda ma coś wspólnego ale tez mi sie wydaje ze to nie jest normalne ze jest jej az tak duzo.

Opublikowano
Dymu pod maska nie widac. Ale wlasnie jal sie maske podniesie to ten dzwiek slychac przy kolektorze. Bylem dzis u mechanika ale podpial pod kompa i zadnych bledow nie pokazalo, kazal sie nie przejmowac i jezdzic. Moze po prostu ten typ tak ma? Sam nie wiem.
Opublikowano
Nieszczelności w układzie wydechowym mogą mieć wpływ na sondę lambda a ta na mieszankę. Mam N42 i na wolnych obrotach jest cichutenko. Może nagraj filmik co to za dźwięk bo nie bardzo jednak wiem co ci mam doradzić skoro tego nie słyszę. Tak to można wrurzyc z fusów.
Opublikowano

Jeszcze raz wszystko przeglądałem i nic nie znalazlem w tlumiku. Jak bede mial chwile to postaram sie nagrac ten dźwięk. Ogólnie mam wrażenie że auto ciężko ciągnie od dołu. Gdy staram sie troche przygazowac to jest tak ze do tych 2 a nawet 3 tys dosyć mułowato idzie a powyżej jest jakby taki zastrzyk mocy i czuć tą różnice. Ja wiem ze 316i demonem prędkości nie jest ale myślałem że w miarę równo będzie przyspieszał.

Myśle że jest jakaś zależność z tym ciężkim ruszaniem z owym dźwiękiem. Np. Trzymam obroty 1200-1500, puszczam sprzęgło i jest nagłe takie przydławienie do 600-700 obr i pojawia się właśnie ten denerwujący dźwięk poki obroty nie wskoczą ponad 1000 obrotów.