Skocz do zawartości

Kontrolka świec

mateuszale

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Miesiąc temu zmieniałem wszystkie świece i sterownik, dzis rano jednak po nocy pod chmurką nie załapało mi auto od razu, a wyświetliła sie kontrolka świec żarowych. Dopiero za drugim razem zapalił, bez żadnego dziwnego dźwięku czy drgań.

Co to moze byc?

E90 320d 163km

• Zasłużeni forumowicze

Wszystko jest OK

komputer sam steruje kiedy włączyć grzanie świec i niepozwoli uruchomić silnika jeśli komora spalania jest za zimna .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"

• Zasłużeni forumowicze

Jak może być ok, skoro nie zapalił od razu? Przecież E90 samo decyduje kiedy zacznie kręcić i ile ma grzać świecami, więc coś tam kolega ma niehalo. Nieprawdą też jest, że auto nie zacznie kręcić bez działających świec żarowych, bo diesele z uwalonymi sterownikami świec normalnie odpalają. Przy tej temperaturze obecnie panującej nawet w nocy, nie powinno być problemów nawet z kompletnie niedziałającymi świecami, co najwyżej może silnik pracować chwilę nierówno.

Myślę, że u kolegi problem nie jest związany ze świecami żarowymi.

• Zasłużeni forumowicze

nie załapało mi auto od razu

E90 320d 163km

Czyli rozrusznik nie kręćił za pierwszym razem ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"

• Zasłużeni forumowicze

uważam że wszystko jest OK

Taka sytuacja się zdarza jak silnik jest bardzo zimny , jeśli któraś świeca lub sterownik jest uszkodzony to objawia się telepaniem silnika.

Co to moze byc?

Nic, wszytko OK, tak ma być. Najpierw grzeje świece potem uruchamia rozrusznik.

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

• Zasłużeni forumowicze

Koledzy, czy Wy w ogóle czytacie co pisze założyciel tematu??? Pierwszy raz mu się zdarzyło, że po nocy auto mu nie odpaliło za pierwszym razem. Co jest w tym normalnego, bo ja nie wiem??? :? E90tkami jeżdżę rocznie kilkudziesięcioma różnymi. Jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło. Wciskam przycisk i auto odpala.

Chyba, że założycie tematu sam nie wie co pisze i nie potrafi sensownie i precyzyjnie wytłumaczyć co mu się przydarzyło.

Mechanikiem nie jestem, napisałem jak to zaobserwowałem. Generalnie zostawię i dzis autko pod chmura, bo normalnie trzymam w garażu i sprawdzę znowu. Gdyby nie kontrolka bym sie nie przejął, ale mnie zastanowiła mimo iż świecie i sterownik wymienione. Zobaczymy jutro jak auto sie zachowa.

Ostatnio bylem u mechanika,ktory powiedzial mi ze w silnikach 2.0 163 najlepiej montowac swiece oryginalne czyli bodajze beru.Mowil o przypadkach,w ktorych ludzie po montazu innej firmy swiec musieli je wymienic bo sie przepalaly.Ja wymienilem ponad rok temu na boscha i problemow brak.Czyli nie ma na to reguly.Co do spalonych 3swiec moze to sterownik?