Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,właśnie zostałem właścicielem x5 3,0 i ,lecz jest z nią mały problem. Otóż podczas ruszenia coś szura i przeskakuje w skrzyni lub przednim dyfrze,lecz gdy juz to przeskoczy autko chodzi cicho. Wydaje mi sie ze przeniesienie napedu przy ruszaniu tylko dziala na przednia os lecz po ruszeniu jak juz auto nabierze 5-10 km (strzelam) to zalacza sie 4x4 czyli tylny most i wszystko ustaje.

Ciezko wytlumaczyc owa usterke,auto zachowuje sie jakby zalaczal sie polbieg..... Jesli takowy problem juz byl przerabiany to prosze mnie przekierowac,lub prosze o naprowadzenie :8)

Ktos cos poradzi?Pozdrawiam.

Opublikowano
Wlasnie napisalem owy problem we wlasciwym miejscu( bo nie zaowazylem,ze to nie jest ta wersja )i tam jeden forumowicz wlasnie o tym wspomnial,ze to moze byc kolo zebate od xdrive skrzynki...
Opublikowano

Raczej łożyska i łańcuch.Koło wyrzuci od razu choinkę na zegarach

Wiesz.....to tylko gdybanie Nasze forumowe ale to wygląda jak naped nie mógł się zasprzęglić i w pewnym momencie łapie w koncu.Tyle teorii

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Dzieki, wiem ze to tylko gdybanie Bo raczej nikt nie ma zdolności jak Wróżbita Maciej :)

Chodzi mi tylko o naprowadzenie, ale twoja teoria ma sens.

Koszt rośnie , lecz auto kupione po dobrych pieniądzach wiec można inwestować :)

Opublikowano

Sprawdź sobie jeszcze na kompie czy masz jakieś błędy związane z napędem.Od tego bym zaczął

Duzo jest aut z takimi uszkodzeniami w sprzedaży niestety.Nikt nie naprawia

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Dzieki,sprawdze na pewno. Lecz to raczej bedzie uszkodzenie mechaniczne,slychac ewidentny szum/szuranie nawet takie mlucenie . Widziales moze schemat na forum tej przekladni lub moze ktos juz robil cos takiego i sie chwalil foto relacja ? Bo raczej nie mam co liczyc na "dobra uzywke"... Auto i tak bedzie stalo do stycznia wiec mam czas aby wyjac ,rozebrac,zamowic graty i sprobowac pooskladac. Oczywisciue jesli ten mechanizm nie jest skomplikowany jakskrzynia biegow :)
Opublikowano

Na tym filmiku koles tlumaczy jak rozebrac,oraz jak zlozyc skrzynke :) Jesli ktos widzi jakies niedociagniecia autora prosze o wskazowki. Na dniach zakladam ubrania robocze :)

Opublikowano
Dzieki, wiem ze to tylko gdybanie Bo raczej nikt nie ma zdolności jak Wróżbita Maciej :)

Otóż są tacy, i to niedaleko, znajdą conajmniej 10 powodów dlaczego nie działa. Wystarczy, że wrzucisz foto zrobione z okna zapalniczką i oczywiście podasz VIN bo bez tego ani rusz :lol: :lol: :lol:

Tu są:

viewforum.php?f=44

MSPANC :D

Opublikowano

:)

Jeszcze znalazlem jeden filmik wyjasniajacy glowna przyczyne owej usterki,czyli rozciagniety lancuch.

Zaczne robic auto w drugi dzien swiat ,bo teraz mam mlyn. Postaram sie zrobic milion zdjec i wkleje we wlasciwe miejsce na forum.

Ponizej znalazlem cennik zakladu zajmujacego sie regeneracja takowych skrzynek:

Komplet uszczelnień ATC400 – 180 zł

Pompa Oleju ATC400 – 330 zł

Komplet Łożysk ATC400 – 280 zł

Łańcuch ATC400 – 950 zł

Zestaw sprzęgieł – 2100 zł

Kosz skrzyni ATC400 – 530 zł

Oryginalny olej BMW xDrive 4×4 – 180 zł

Nowy nastawnik ATC400 BMW – 2500 zł

Ponizej link do takiego lancucha:

http://allegro.pl/atc-500-lancuch-reduktora-bmw-x5-e53-xdrive-polift-i6670957839.html#thumb/1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wiec tak. Wymienilem lancuch w reduktorze,dodatkowo wymienilem 4 lozyska kulowe (te duze) oraz komplet uszczelnien. Zalany olejem Ravenoil TF 0870.

Powiem szczeze,ze dalej cos jest nie tak jak byc powinno.

Mianowicie po zmianie biegu lub przy hamowaniu silnikiem,a nawet jak autko toczy sie na luzie slysze mlucenie,takjakby lozysko (ktore sa nowe). Moze ktos mi podsunac jakis pomysl co zdiagnozowac i jak zanim zrzuce reduktor ponownie na stol :)