Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Krótko i na temat ;) Silnik stał się słabo elastyczny, przy mocniejszym przyśpieszeniu z poniżej 2tys obrotów szarpie, skacze. Obroty przy redukcji biegów z 3 na 2 spadają bardzo szybko aż auto czasem zgaśnie, obroty czasem falują czasem nie i na dużym mrozie czasem ciężko odpala. Chyba ewidentne objawy dla uwalonego czujnika położenia wałka rozrządu? Błędu po podpięciu pod inpe nie wyrzuca. Mam silnik m52b25 TU więc dwa czujniki wałka rozrządu, w jaki sposób sprawdzać, który czujnik jest walnięty?Odpinać na odpalonym silniku czy będzie jakaś różnica czy jak? Czy oba czujniki są takie same i można je podmieniać? Do TU też oryginalny szedl VDO?
Opublikowano
Masz 2 czujniki wałków rozrządu - są taki same, ale mają inne kable. No i jest jeszcze czujnik wału. I to prawdopodobnie ten szwankuje.

Czyli brak możliwości podmieniania po zakupie jednego by ustalić który jest uwalony? Czyli według ciebie to raczej czujnik wału? Czy nie takie objawy raczej wykazuje uszkodzony czujnik wałka wlotowy?? Wydaje się mi tez ze z dolnych obrotów również jest odczuwalny spadek mocy dopiero od 3000 dobrze ciągnie...

Opublikowano
Przez forum nikt Ci na 100% nie wywróży.

Z objawów, które piszesz to prawdopodobnie wału, ale ręki nie dam.

Dlatego pytam czy jest jakiś sposób na sprawdzenie, który czujnik jest do wymiany skoro komputer nie pokazuje błędu. Jeśli całkowicie odepne czujnik wału to auto nie odpali w ogóle? Byłem dziś u znajomego na sklepie sprawdzić te kable do czujników wałka i faktycznie czujniki są te same a kable różnia się długością 10cm, więc teoretycznie można by było kupić ten dłuższy i podmieniać?

Opublikowano
Na zdjęciach wyglądało to tak, że można podmieniać kupując ten z dłuższym kablem. Jeśli jest jak piszesz to te zdjęcia podglądowe w katalogach części można sobie wsadzic w cztery litery. Czyli co mi pozostaje panowie w takim razie? Szukać kogoś z oscyloskopem w okolicy, który sprawdzi działanie czujników?
Opublikowano
Gdybyś wiedział numery tych czujników czy będą pasowały z m54 to bym Ci mógł przysłać na podmiankę do sprawdzenia bo mam oba sprawne od m54b22.
Opublikowano (edytowane)

Czujnika impulsu wału nie mam ale patrzę że u mnie ma inne numery.

Ale sprawdź jeszcze dokładnie bo może ja się mylę i te czujniki są u Ciebie faktycznie takie same.

Edytowane przez chudy131080
Opublikowano

Wyrzucilo mi dzis na inpie blad przepływomierza którego nie da sie skasować tzw błąd stały. Czy możliwe by to przeplywka dawala wszystkie te objawy? Na podmiane miałem jakąś przepływke ale zamiennik, niestety ta nadal nie wykazuje żadnych pomiarów. Domyślam się, że zapewne musi być ORI siemens.

Czy ktoś kto ma taki przepływomierz mógłby mi sprawdzić czy napięcie plusowe ma na tych samych pinach co ja i mase na pinie po lewej stronie? Jakiś czas temu była wymieniana wiązka silnika i chciałbym sie upewnić, że jest ok zanim założę sprawna przepływke. U mnie jest tak :

http://images84.fotosik.pl/246/8a4a418a8c6e8806.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ok wiec problemów ciąg dalszy :) Przepływka ogarnięta, auto odzyskało moc, nie jest mułowate. Jednak silnik wciąż z niskich obrotów czasem szarpie, faluje i gaśnie. Na mrozie dziś również odpalił i zgasnął. Dopiero za drugim razem dobrze odpalił. Na lpg objawy sa bardziej wyczuwalne, jednak na benzynie również czasem faluje. Sprawdzałem go w inpie, zapłony nie wypadają, jedyny błąd to 35 avtivate relay secondary air pump , lecz on chyba nie wiele ma z tymi objawami? Co zatem sprawdzać? Co to może być? Jak wcześniej koledzy radzili może to być czujnik wału?
Opublikowano
Naprawdę nikt nie poradzi mi od czego mogę zacząć? Czy mogą to być objawy uszkodzonego czujnika wału? Jak zauważyłem to im niższa temperatura tym gorzej, auto czasem gaśnie nawet przy redukcji biegu z 3 na 2 gdy nie zrobi się tego bardzo szybko, ponieważ obroty spadają bardzo szybko i do zera...
Opublikowano
Może być czujnik błąd nie zawsze wyjdzie. I mamy ci w ciemno powiedzieć żebys miał jak niektórzy później pretensje? Ja czujnik wału albo walka wymieniałem w, ciemno już nie pamiętam który i pomogło. Błędu nie było