Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Na samym początku chcialbym dodac, ze zastanawiam sie mocno nad kupnem BMW 528I E39. Posiada ona silnik 2.8i 193PS. Ma wbudowany Lpg sekwencyjny. Czy to dobre rozwiazanie? Jak znosi gaz? Z gory dziekuje za odpowiedzi :) Pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik powinien znosić dobrze. Wszystko zależy jak założony i ustawiony.

Jenak sam szukam bez, żeby samemu zlecić montarz, a to dlatego, że niestety większość ma na gazie nalatane kupę km, bez dbania i założone po kosztach. A źle ustawiona instalacja może powodować problemy z zaworami.

Opublikowano
jak szukacie e39 2.8 to mam takie do sprzedania. sprowadzone miesiac temu, zarejestrowane, automat, 97r, nigdzie nie lakierowane, oryginalny lakier, bez korozji, cena 10800zl
Opublikowano
Mam identyczną E39 528i z zamontowanym LPG. Wszystko działa dobrze. Kilka dni temu sprawdzałem kompresję na zaworach i wszędzie 14bar, na ostatnim cylindrze około 13,5. Nalatane mam 250k według licznika.
Opublikowano

Wcześniej miałem diesla 3,0, teraz 2,5 192 KM.

Zamontowałem LPG Staga iiii... wszystko ok...

Spalanie na trasie przy oszczędnej jeździe (jak jedzie żona :p) to gdzieś 11 L.

Natomiast tryb mieszany, a w zasadzie więcej miasta to ok 14-15 L.

Myślę że to chyba uczciwe i normalne spalanie.

Oprócz tego, że gazownik nie powymieniał ewidentnie sparciałych podciśnień, 'zapomniał' zamontować opaski przed przepustnicą i kilku innych drobnych szczegółów, które spędzały sen z moich powiek jest wszystko ok.

Dobry i myślący gazownik to podstawa. Po raz kolejny widzę, że większość robi to "na sztukę".

Chodzi? Chodzi... Kasujemy gościa i wyjazd...

A jak wszyscy wiedzą, żeby gaz dobrze spełniał swoją rolę, reszta osprzętu musi być fabryka a nie szajs...

Ale ogólnie polecam gazika... oszczędnie i jakoś nie odczuwam spadku mocy.