Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam miałem dziś taka przypadłość mianowicie jechałem do znajomego 15km autostrada dość żwawo muzyka na full po 40min wracałem tą samą trasą muzyka głośno prędkość tez niczego sobie temperatura była w normie.Po 2km wskazówka od temperatury zaczęła mi wzrastać w pewnym momencie wyskoczyła kontrolka od akumulatora.Moja reakcja zwolniłem zrzuciłem z 5 na 4 bieg (prędkość 80-100km/h) wskazówka zaczęła spadać kontrolka aku. od razu zgasła zapaliła się tylko chwilowo ,uciszyłem muzykę podkręciłem temp w aucie włączyłem nawiew na szybę nie odczułem bijącego ciepła lecz temp. zaczęła spadać znów zmieniłem bieg na 5 przyspieszyłem to samo wskazówka w gore zwolniłem jechałem wolniej temp się ustabilizowała zjechałem z autostrady jechałem normalna prędkością wszystko w normie stanąłem na światłach wszystko w normie pojechałem zatankować auto zostawiłem na chodzie wszystko w normie na razie nic się nie dzieje czy ktoś możne mi powiedzieć co mogło spowodować ten chwilowy nagły wzrost temp i te mrugniecie kontrolki akumulatora ? Za tydzień jadę w trasę 1000km trochę się obawiam od czego zacząć ? Szukałem podobnego tematu ale na nic nie trafiłem proszę o pomoc.
Opublikowano
Możesz mi przybliżyć o co chodzi z tymi testami ? Teraz jechałem do znajomego około 10km silnik był jeszcze ciepły włączyłem temp na full 32 stopni cały czas zimne powietrze dopiero jak dojechałem do niego coś ciepłego zalecało ale bez szału możliwe ze to termostat się blokuje...hmm OK mniej więcej wiem o co chodzi z tymi testami jutro zrobie :)
Opublikowano

Po wieczornej przejażdżce zaobserwowałem:

-stan płynu jest ok (wyciek wykluczam )

-dotykając przewodu chłodzącego ręką temp. w normie nic nie parzy

-auto nie grzeje w środku ciągle leci zimno

-wskazówka temp. silnika raz jadę jest ok przyspieszę do 80-100 wzrasta zwolnię maleje potem jest lekko ponad normę przyspieszę maleje ogólnie mówiąc głupieje...

-na postoju temp. w normie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wentylator dziala? Sprawdz przelew w zbiorniku plynu, bo mozliwe, ze konczy sie pompa wody.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moze byc zapowietrzony, cos robiles w ukladzie chlodzenia? Dlugo masz to auto? Nie masz zadnego wycieku? Jak nie to sprobuj odpowietrzyc, ewentualnie sprawdz stan pompy wody (zobacz czy jest przelew w zbiorniku), zeby to zrobic zdejmij pasek osprzetu i pokrec kolem pompy wody, dojscie jest dobre, zajmuje to tylko chwile. Warto zamknac zaluzje na chlodnicy, ewentualnie wyjac wentylator, to tez latwa sprawa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.