Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj podczas jazdy zaświeciła się kontrolka niskiego poziomu płynu chłodzącego. Ogrzewanie przestało działać i zaczęła sporo dymić z rury wydechowej. Zajrzałem do zbiorniczka, był pusty. Czy przyczyną może być uszkodzona pompa wody?

Opublikowano
bo skoro zniknal plyn a auto zaczelo mocno dymic oznacza to raczej nic innego jak to,ze plyn dostaje sie do cylindrow,czyli glowica do sciagniecia,oczywiscie warto sprawdzic pod katem wyciekow,ale nagle dymienie na wycieki nie wskazuje niestety.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokladnie...

Poszukaj wycieku i zycze Ci aby to bylo powodem utraty plynu.

Gdy tracisz ogrzewanie to plyn jest ponizej glowicy i nie jest chlodzona a dodajac gazu pompa cos tam jeszcze przezuci do gory i glowica wtedy peka.Jesli nie znajdziesz wycieku sprawdz weze od chlodnicy.Jak beda bardzo twarde to tak jak kolega pisal glowica do sciagniecia.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Samochód wylądował w warsztacie, ostatni raz w tym konkretnym. Najpierw Panowie mechanicy wymienili wszystkie 4 świece i moduł sterujący(podobno po tym samochód przestał dymić). Po pytaniu co z płynem samochód został znowu w warsztacie (dodam, że zostawiając auto wskazywałem na problem z uszczelka głowicy ze względu na uciekający płyn). Już na drugi dzień odkryli nieszczelną chłodnice spalin i uszkodzony termostat tejże chłodnicy. Oczywiście mieli problem ze znalezieniem części, może z powodu szukania części do E81 zamiast E87. :roll: W końcu sam znalazłem chłodnice używaną i dokupiłem nowy termostat czym zaskoczyłem warsztat gdzie nikt nie spodziewał się, że można to dokupić osobno i że w ogóle dostane nowy. Wcześniej właściciel tłumaczył mi, że oryginalnej chłodnicy nie można dostać a podróbka to koszt 1400zł. Ja zapłaciłem 200zł :D