Skocz do zawartości

318 Ci (m43b19), drgania kierownicy podczas przyśpieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z mocnymi drganiami na kierownicy podczas przyśpieszania. Drgania występują począwszy od 60 km/h. Z tym że, po wyrównaniu prędkości i przejechaniu odcinka 1-3 km, drgania ustępują. Nie są to cykliczne drgania, ale zazwyczaj powtarza się to po każdym do-hamowaniu i ponownym przyśpieszeniu.

Tak na gorąco obstawiam na problem ze skrzynią, może poduszkami lub wałem napędowym. Choć to tylko moja wstępna diagnoza. Z racji, że od kiedy kupiłem BMW, to moja pierwsza taka usterka, to szukam dopiero jakiegoś dobrego serwisu w Gliwicach lub okolicach, żeby spróbować rozwiązać problem. Tym niemniej, może ktoś z forumowiczów miał już z czymś podobnym problem i może się podzielić opinią. Nie chciałbym wymienić połowę samochodu, jeżdżąc od serwisu do serwisu.

Opublikowano
Skoro odczuwasz to tylko na kierownicy to może tuleje wahaczy z przodu ? Przy hamowaniu szarpie kierownicą ? Najlepiej wjedź na kanał i niech wszystko dokładnie posprawdzają.
Opublikowano

To tak, dla doprecyzowania.

Najmocniejsze drgania oczywiście odczuwam na kierownicy. Tym niemniej, im większa prędkość, tym bardziej trzęsie również samochodem (dodatkowo, mam takie odczucie jakby silnikiem telepało, choć to może być tylko złudne odczucie). Jak już wspomniałem wcześniej, nie są to drgania, które pojawiają się cyklicznie np. wczoraj jechałem do sklepu i nie pojawiły się ani razu, nawet przy prędkości około 100 km/h. Natomiast, jak już zaczynają się pojawiać, to również bez znaczenia jest droga, bo potrafią się pojawić nawet na równiutkiej autostradzie.

Co do tulei przednich. Były wymieniane jakieś 20.000 km temu na lemforder. Jeżdżę bardzo ostrożnie i mocno dbam o zawieszenie, dlatego raczej wątpię, że mi się już po takim dystansie wysypały. Tym bardziej, że 70% dróg jakich pokonuje, to zazwyczaj dobrej jakości nawierzchnie. A jak się zdarzą jakieś dziurawe drogi, to staram się jak tylko mogę unikać wjeżdżania w dziury. Choć w tym tyg. jadę na przegląd, więc poproszę, żeby przyjrzeli się dobrze zawieszeniu.

Aczkolwiek, gdyby problem leżał w zawieszeniu, to te drgania nie powinny występować ciągle?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proponuje sprawdzic czy tloczki hamulcowe odbijaja, po jezdzie sprawdz czy felgi nie sa gorace i sprobuj zakrecic kolami na podniesionym aucie, od razu ocenisz czy to nie przypadkiem lozysko.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To problem miałeś złożony, dobrze że udało się wyeliminować usterkę :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.