Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

otóż zwracam się do was z pewnym problemem gdyż mam nadzieję że chcociaż na tym forum znajdę pomoc :)

Więc - ok 6 miesięcy temu zakupiłem BMW E46 Coupe 2.2 2000 rok, przed zakupem w aucie był problem ze świecącym stopem lecz sprzedawca mnie zapewniał że to na pewno czujnik - więc poprosiłem go żeby go wymienił, następnego dnia w mojej obecności to zrobił po czym dokonałem zakupu. Jeździłem około tydzień i po tygodniu zaczęły sie dziać dziwne rzeczy - stop czasem świecił ciągle a czasem tak jak powinien, wystarczyło żeby auto postało ok 20 min i wszystko było w porządku. Po ok 3 tygodniach na desce rozdzielczej wyskoczył błąd tylnych świateł i od tego czasu mam z tym problem, myślałem że to czujnik znów odmówił posłuszeństwa jednak po wymianie stop nadal świeci. Dodam że mam lampy LED (z tego co sie orientuje to chyba OEM) i znajomy elektryk bez zaglądania stwierdził że gdzieś sie robi zapewne zwarcie, ale nie jest pewien. Dziś sprawdzałem wszystkie kable i nic nie wygląda źle i wszystko działa - jednak stop świeci bez przerwy. Sprawdzałem bezpiecznik - tu się pojawiła dziwna rzecz ponieważ gdy wyjmowałem go STOP nadal świecił, ale gdy bezpiecznik był włożony tak luzem i ledwo co dotykał pinów to stop gasł. Moim zdaniem jest to wina czujnika lecz po wymianie go problem nie ustaje, drugą opcją jest moduł świateł bo jak widać poprzedni właściciel coś tam grzebał gdy z są ułamane zatrzaski z listwy. Naprawde nie mam pojęcia co może być nie tak, na tym forum gdzieś czytałem że to może być też wina świateł gdyż nie są oryginalne ale to był stary temat i przez pewien czas światła działały.

Liczę na waszą pomoc i temu kto rozwiąże ten problem stawiam flaszke :D

PS. Jeśli ktoś się dziwi że auto kupiłem 6 msc temu a dopiero teraz się tym zająłem - to nie, nie jeździłem z tym stopem tylko byłem za granicą i teraz wróciłem i chciałbym się tym zająć :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzałeś kable w rurce które idą do klapy ? to jest najczęstszym problemem tylnych świateł - pękają na zgięciu .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Hmmm sprawdzałem te kable ale jednak to nie wina tego, co prawda były popękane ale zaizolowanie ich nie rozwiązało problemu :/