Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam e39 96 rok i wydaje mi się ze mój klimatronik nie działa tak jak powinien, minimalna temperatura ,czyli 16 stopni C napewno jest wyższa i z krtaek wentylacyjnych wylatuje cieplejsze powietrze.Kiedy samochód stoi w chłodnym garażu jest ok ,ale później klima chyba nie nadąża i leci (zimne) ale nie mroźne powietrze. Podobno gaz jest.Czy to wina filtra kabiny ? Gdzie go szukać ? .Dziękuje
Opublikowano

Jak samochód stoi w chłodnym garażu to nie potrzeba klimy, żeby leciało chłodne powietrze.

W Twoim przypadku:

1. może brakować czynnika w układzie

2. sprężarka od klimy może nie wyrabiać lub też wcale się nie załączać (patrz punkt nr 1).

3. uszkodzenia elektroniczne (w co wątpię).

Tak, czy inaczej, nie unikniesz wizyty u fachowca.

Pzdr,

Opublikowano
Czy to wina filtra kabiny ? Gdzie go szukać ?

no a sprawdziłeś poziom freonu? myślę, że od tego należy zacząć!

(filtr - wpływa na czystość i przepustowość powietrza, chyba, co?)

pozdr

m.

Opublikowano
Jak sprawdzić stan freonu ??

musisz podjechać do jakiegokolwiek serwisu klimy samochodowej.

gwoli ścisłości, to nie jestem pewien czy stan czy poziom freonu się sprawdza, ale jak ktoś już doradził - wyłącznie w serwisie (klimy)

powiedzą Ci co i jak.

kolega w E39 miał taki sam objaw (dokładnie jak opisujesz) i nabili mu freonu.

zlokalizuj serwis w swojej okolicy i jedź, sam nic nie zrobisz w tej materii.

pozdr

m

Opublikowano
Jak sprawdzić stan freonu ??

jeszcze jedna rzecz - ja u siebie w E39 też mam klimatronic, a komp pokazuje minus 40 st. - w trybie manualnym działa bez problemu, autoklimy (klimatronic) nie włączam, bo czujnik temperatury zewnętrznej nie działa, a konkretnie wypadł z auta :-)

nowy czujnik - 130zł / serwis

nowy czujnik - 50zł / allegro

dalej nie szukałem.

pozdr

m

ps - nie jestem znawcą, tylko przekazuje doświadczenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a czy wskazanie temperatury zewnetrznej ma wplyw na prace climatronica?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a czy wskazanie temperatury zewnetrznej ma wplyw na prace climatronica?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tzn.? mi komputer tez pokazuje -40 (pewnie cos tam nie laczy przy termometrze), ale wydaje mi sie, ze climatronic pracuje dobrze

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
tzn.? mi komputer tez pokazuje -40 (pewnie cos tam nie laczy przy termometrze), ale wydaje mi sie, ze climatronic pracuje dobrze

logika wskazuje na to, że aby automatyczna klimatyzacja mogła działać, a więc sama się regulować, potrzebuje czujnika - jeśli Tobie też komp pokazuje -40 to cóż... wygląda na to, że znaleźliśmy dla Ciebie rozwiązanie - wymień ten czujnik.

tak czy inaczej udaj się do fachowca w serwisie klimy, bo jedno (freon) nie wyklucza drugiego (czujnik) - najwyżej on Ci wymieni czujnik, może zaproponuje nie ASO'wą cenę..

Opublikowano
zresztą wniosek taki: wyłącz klimatronic, włącz tryb manualny, sprawdź czy chłodzi dobrze. jak tak, to wiadomo, że czujnik, nie freon.
Opublikowano

Czujnik temperatury zewnętrznej nie ma nic wsólnego z klimatyzacją jest to tylko informacja dla kierowcy. Klimatyzacja ma własne czujniki temperatury wewnątrz auta i z nich czerpie dane.

Co do słabej klimy to typowy objaw niedostatecznej ilości gazu w obiegu i w E-39 nie jest to freon (R12) tylko R134a

Opublikowano

Do sprawdzenia i naladowania instalacji klimatyzacji w przypadku czynnika R134A nie potrzebujesz zadnego specjalisty. Pod warunkiem ze posiadasz butelke czynnika R134A zakonczona wezykiem z odpowiednia koncowka i wskaznikiem cisnienia cala czynnosc zajmie ci nie wiecej niz 10 minut.

Wyglada to mniej wiecej tak:

http://www.jcwhitney.com/wcsstore/jcwhitney/images/imagecache/10000451.gif

Cena tego typu mini urzadzenia to okolo 100zl.

Dokladny opis jak to zrobic ( niestety w wersji angielskiej) lacznie z filmami znajdziesz tutaj.

Opublikowano

dzięki za info (jak kto chce...), a kolegę wyżej przepraszam za tą improwizację :doh:

ps. znalazłem ten czujnik, mam nadzieję że sprawny, a ponadto ciesze się, że czujnik służy celom jedynie informacyjnym - a klimatronic powinien działać skoro w trybie manualnym działa.

Opublikowano

to ja miałbym przy okazji uprzejme zapytanie w następującej sprawie:

po jeździe - choćby dość ktrótkiej, po wielogodzinnym spoczynku, odpalam silnik, a z wenytlacji, przy WYŁĄCZONEJ klimie oraz temp. nadmuchu ustawionym na 16st (max dostępne minimum) leci aż nadto ciepłe powietrze (nawet jeśli samochód stoi całą noc w garażu).

wiem, że jest funkcja "REST", która pobiera ciepło z silnika i ogrzewa kabinę, ale mam ją - rzecz jasna - przy tej pogodzie wyłączoną.

czy to normalne? czy tak ma być?

w E34 tak się nie działo. po włączeniu dmuchawy, owszem, nie leciało zimne powietrze, ale mniej więcej o temperaturze powietrza atmosferycznego, a tu w E39 leci wyraźnie bardzo ciepłe z porywami do prawie gorącego.

dzięki, pozdr

m