Skocz do zawartości

E46 1.9(M43) Brak ciśnienia oleju po postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Od kilku lat jestem posiadaczem E46 1.9(m43). Zeszłej zimy po dłuższym postoju miałem problem z ciśnieniem oleju(kontrolka gasła po około 10s). Poczytałem trochę na forum,skorzystałem z usług mechaników i niestety problemu nie rozwiązałem..Zeszłej zimy wymieniłem czujnik ciśnienia, oringi uszczelkę i zaworek w podstawie filtra, pompę oleju oraz popychacze.Oczywiście mechanik sprawdzał ciśnienie na zimnym/ciepłym silniku i wszystko było ok.Olej(5w40) oraz filtr wymieniam od początku posiadania autka na bieżąco.Skoro wszystkie zabiegi nie przyniosły żadnego efektu jeździłem dalej.Problem latem nie występuje.Od kilku dni usterka znów występuje i niestety wydaje się być gorzej.Kontrolka przy minusowej temperaturze po nocy nie gaśnie około 1,5-2 min.Silnik pracuje równo,nie ma żadnych stuków.W trakcie dnia jak odpalam ją po 2-3 godzinnym postoju kontrolka gaśnie po około 5 sekundach.

Macie jakiś pomysł co to może być? boję się co będzie jak przyjdą naprawdę duże mrozy.

Opublikowano

Piszesz że wymieniłeś

zaworek w podstawie filtra

Podaj jak Ci się to udało zrobić bo jest przekonanie że to jest nie wymienialne i trzeba całą podstawę wymieniać.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Teoretycznie można spróbować sprawdzić czy ten zaworek trzyma np. 15-30 minut po zatrzymaniu pracy silnika sprawdzić poziom na bagnecie oraz po nocy przed uruchomieniem.

jednak to po tym co wymieniłeś i zadowalających testach ciśnienia ta kontrolka ciśnienia nie powinna tak długo (1,5-2 min) się świecić.

Ps. Co prawda nie mam rozwiązania ale Ci podbijam temat.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Zaworek jeżeli nawet nie trzyma to kontrolka zgasłaby po kilku sekundach.Tu problem leży gdzieś indziej ale ja już nie mam pojęcia co to może być.Zaraz ruszam do pracy to później napiszę wam jak to dzisiaj wyglądało.