Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

W poprzednim moim poście pytałem się was szanowni forumowicze skąd nadmiar oleju w rurce od domy. Okazuje się, że najprawdopodobniej mam uszkodzony silnik, który ma przedmuchy. Pojechałem do jednego z mechaników w Poznaniu, zdjął mi pokrywę i odkręcił korek wlewu oleju z którego dość mocno wydobywało się powietrze, para. Co w takim wypadku? Zmienić olej na inny(aktualnie motul 5w40 ll04 8100x-celan) i przejeździć jakiś czas po czym sprzedać samochód czy remontować? Tyko gdzie i za ile.

Opublikowano
Moim zdaniem to sensowne wytłumaczenie nadmiaru oleju w układzie dolotowym dostającym się tam przez odmę, ale ja jestem laikiem, opieram się na opinii innych, mądrzejszych. Proszę zatem o pomoc, co może być powodem bądź skontaktowaniem z kimś ogarniętym. Mieszkam w Kaliszu wlkp, mogę gdzieś podjechać w rejonie wlkp.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Producent zaleca 5w30 i moze od tego zacznij...

Co bylo powodem ze zalales gesciejszy olej?

ile auto ma przejechane?

Opublikowano
Samochód ma 210 tyś. km pewności nie mam bo nim z salonu nie wyjechałem, ale wszystko na to wskazuje, ze tyle ma. Wnętrze, lakier, ogólny stan. Zalałem 5w40 bo taki był opisany na kartce pod maską. moze miec to az takie znaczenie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moze miec to az takie znaczenie?

Ciezkie pytanie.Producent badal olej ktory zaleca natomiast nie wiemy jak wypadl olej ktory masz w silniku.Nie wiemy jak sie skraplaja jego spaliny.

Mysle ze wieksza role odgrywaja uszczelniacze zaworowe ale ziarnko do ziarnka...