Skocz do zawartości

E61 3.0xd Naprawa skrzyni automatycznej lub naprawa głowicy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam następujący zgryz, rozpatruję zakup e61 3.0xd znalazłem dwie sztuki w mojej okolicy, obie sztuki z 2006 roku tylko że obie mają usterki, jedna ma padniętą głowicę a druga ma problem ze skrzynią biegów. Przyznam że w obu przypadkach zakładam dwa warianty rozwiązania tych problemów czyli naprawa która może okaże mniej kosztowna jak i kompletną wyminę uszkodzonego podzespołu.

Cenowo obie sztuki są w podobnym zakresie, obie są do opłat, obie są dość podobnie wyposażone z tym że ta która ma uszkodzoną głowicę posiada sportsitze w pełnej elektryce oraz regulację kolumny kierownicy również w elektryce, przebiegi też są dość podobne czyli ponad 200 tysięcy, choć ta z uszkodzoną głowicą ma o jakieś 20 tysięcy mniej.

Czy ktoś miał podobne przypadki ? Dokonywał podobnych naprawa lub wymian ?

Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi przemyśleniami lub radami.

Opublikowano

Ja bym wolał naprawiać skrzynię - bo to jest już opanowane przez wielu ludzi. Naprawa głowicy, to dopiero początek, bo nie wiadomo, dlaczego padła i czy się to nie powtórzy? Do tego trzeba znaleźć kogoś, kto dobrze wykona naprawę i kto dobrze zdiagnozuje, że to na pewno tylko głowica.

Dlaczego tak bardzo chcesz kupić uszkodzone auto? Jaki masz budżet? Wiesz, ile może kosztować naprawa skrzyni lub silnika? (i jego osprzętu)

Opublikowano

Rozpatrywałem to auto oraz auta uszkodzone głównie dlatego że po przygodach jakie miałem z ostatnio kupionym autem które było 100% sprawne i nie miało mieć problemów, nie robiłem nic innego jak siedziałem w warsztacie. Więc pomyślałem sobie że jak teraz kupię auto, którym ma podróżować moja kobita i mój syn to wolę je zrobić kompleksowo u mojego mechanika niż potem auto znowu miałoby mieć wkoło jakieś naprawy, które kosztują więcej jak są robione w odstępach czasu, i musieć dzielić się jednym samochodem.

Budżet ? Chciałem najpierw sprzedać jedno auto i kupić drugie ale widzę jak się sprzedają auta pewne i zdrowe tak więc wyłożę teraz kasę a potem zbilansuje sobie to sprzedażą CX-7, tak więc patrząc po rynku to realnie przewiduję 30k, mógłbym założyć większy budżet ale nie widzę potrzeby :) Natomiast wszystko taniej jest mile widziane, dlatego po pierwszych kalkulacjach, licząc tylko skrzynię biegów do wymiany oraz drobne poprawki blacharskie, to auto wydawało się być dobrym rozwiązaniem.