Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem wygląda w następujący sposób że w silniku ( M57D30 184km ) przybywa nieznacznie oleju, podnosi się jakieś 1/4 stanu na jakieś 1000km.

Z pod korka czuć ropę więc chyba wszystko jasne tylko skąd ropa w oleju ?

Dużo rzeczy zostało wymienione w międzyczasie, między innymi

-Uszczelka pokrywy

-Nowe turbo

-Świece

-Podkładki pod wtryskami

-Zmieniony olej na Valvoline 5w40

Znalazłem informacje że wtryski mogą lać, ale auto powinno wtedy dymić na czarno. A poza przybywaniem oleju wszystko jest OK, nie dymi, objeżdża inne 3.0d :) Dodam że korekcje wtrysków w inpie maksymalnie do -1,5 - 1,5

Nie wiem co robić, podobno mogą być pierścienie ale auto by wtedy raczej brało olej a na odwrót. Poza tym ma naprawdę sporą moc jak na 3.0d i pali bez problemu.

Oryginalny przebieg silnika 350tyś.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób test przelewowy i podaj wyniki. Robiłeś diagnostykę auta pod obciążeniem? Masz kabel i inpę?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Zamówiłem sobie taki zestaw do testu przelewowego więc na dniach to zrobię.

Kabel i inpę mam. Błędów żadnych nie ma tylko jest błąd EGR bo go zaślepiłem.

Co do diagnostyki pod obciążeniem tu jest problem bo nie mam baterii w laptopie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy to jedno a diagnostyka to drugie, uwierz, że dużo taniej wyjdzie Cię zainwestowanie w baterię niż szukanie kompetentnego mechanika/diagnosty. Daj znać po teście przelewowym i jak ogarniesz laptopa, bez tego nie ruszysz raczej z tematem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Test podczas jazdy pod obciążeniem, 4 lub najlepiej 5 bieg, pod górkę i pedał w podłogę od ok 2000 obr./min., zakładka STATUS a później NOMINAL/ACTUAL, ale to nie rozwiąże Twojego głównego problemu, czyli przybywanie oleju w silniku, tylko pozwoli określić w jakiej kondycji jest osprzęt silnika, turbina i jej sterowanie, przepływomierz, czy jest szczelność dolotu itp. Ważniejszy jest test przelewowy, jaki zestaw zamówiłeś? Do tego wystarczy trochę odpowiedniej rurki i 6 butelek/strzykawek i tyle. Nie masz przypadkiem dpf? Wiem, że ogólnie nie występują w tym silniku, ale pierwszy właściciel mógł auto doposażyć (powinno być w vin) aby poprawić normę emisji spalin, zdarzają się takie przypadki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem zestaw bass polska.

Auto nie ma Dpf a w zasadzie to nie ma nic, downpipe od turbiny 2,5cala i jeden tłumik.

Dodam jeszcze jedną rzecz że gdy ze znajomym przeglądaliśmy wartości silnika to ciśnienie na szynie CR po zgaszeniu powinno od razu spadać do 0 ? Mam teorię że po zgaszeniu paliwo z szyny CR ścieka do cylindra ale to możliwe żeby iglica była nieszczelna ? Przy odpalaniu nie zadymi.

Edytowane przez stalker1943
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się, że tak, ale nigdy na to nie zwróciłem uwagi, jak nie dzisiaj to jutro podepnę się u siebie i sprawdzę. A u Ciebie jak to wygląda?

Nie odpowiem Ci na drugie pytanie, bo czysta mechanika silnika nie jest moją najmocniejszą stroną mimo takiego wykształcenia i nie chcę wprowadzić Cię w błąd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Po zgaszeniu od razu pokazuje 0 na CR i przy odpalaniu rośnie na 150bar potem na 300bar i silnik w tym momencie odpala, ale nie jest to tak że trzeba kręcić łapie momentalnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie jest ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL