Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam!

Jestem posiadaczem BMW e38 740iL M62

ostatni zauważyłem problem z ubywającym płynem chłodzącym. Po jego uzupełnieniu i odpowietrzeniu układu problem sie powtórzył , aż do momentu gdy wskazówka temperatury nawet na zimnym silniku idzie mi do końca.

Czy ktoś z was miał podobny problem . Z tego co wyczytałem mogę mieć problem z termostatem , więc go wyciągnąłem i wrzuciłem do gotujacej wody (zero reakcji , nie otworzył sie nawet na milimetr ) tak że to prawdopodobnie on .

Ale pytanie dotyczy tego wska\źnika temperatury , dlaczego idzie zawsze do końca ?

Opublikowano

Bo termostat się nie otwiera logiczne.

Sprawdź w ukrytym menu jaka masz dokładnie temp bo tam nie wiem czy czasami nie steruje grzałka termostatem i ma wysoka temp pracy.

W jaki sposób odpowietrzasz auto?

Opublikowano

no właśnie gdy juz całkiem termostat przestał sie otwierać wskazówka zaczęła iść dokonca nawet na zimnym , zamówiłem już nowy i zobacze czy będzie poprawa.

odpowietrzam na zgaszonym silniku , stacyjka przekrecona na poz 2 , tem nawiewu na max i nawiew na min . po czym odkręcam odpowietrznik który znajduje sie koło korka wlewu plynu i uzupełniam płyn

Opublikowano
wszysttko zaczęło sie od tego ze wyswietliło mi zbyt niski poziom płynu chladzacego . Czy przez zawieszajacy sie termostat ubywa tak szybko płyn?
Opublikowano

a jeszcze zapytam tak , bo zamówiłem termostat ze wzgledu ze jestem w szwecji a zamowiłem go z PL dojdzie dopiero w nastepna sobote .

Pytanie moje jest takie - czy moge założyc osłone termostatu bez termostatu i tak jezdzic przez ten tydzien ?

Opublikowano
więc go wyciągnąłem i wrzuciłem do gotujacej wody (zero reakcji , nie otworzył sie nawet na milimetr ) tak że to prawdopodobnie on .

... i tym samym zakamieniłeś go.

Opublikowano

A co za różnica gdzie? Widzisz ze chce sobie poradzić sam i może to dobrze. Po prostu prawdopodobnie padł termostat.

Nie zakamieni go jak, na chwilę wlozy do wody już nie pisz takich głupot.

Kolego kup nowy termostat i dopiero jeździć będziesz mógł. Ogrzewanie masz sprawne?

Ubywac płynu przez termostat nie będzie.

Co to znaczy że na zimnym masz temp na czerwonym polu. Sprawdź temp w teście nr 7

Opublikowano
W samochodzie było zimno, nawet na 32 c. Potem wzrosła mi temp więc się zatrzymałem poczekalem aż spadnie i pojechałem do domu. Teraz jak przekręcić kluczyk na drugą pozycję to nie zależnie czy silnik jest zimny (bo sprawdzałem rano) to wskazówka idzie odrazu do końca. A samochód był serwisowany w ASO mam go pół roku i to pierwsza taka usterka. Mam trochę ponad 200tys
Opublikowano
Zrobię test jak zainstaluje termostat, mam jeszcze kłopot z niwelator świateł bo poszły mi do dołu całkiem o z tego co czytałem to prawdopodobnie któryś z czujników na wahaczu ale żeby zdiagnozować który to trzeba pod kompa chyba podłączyć?
  • 2 tygodnie później...