Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem ef-trzydziestki, z której jestem bardzo zadowolony, mimo, że poszukując auta głównie rozglądałem się za audi a4 b8.5.

Przechodząc do sedna założonego wątku chciałbym zapytać jak to jest ze światłami oświetlania drogi do domu, szukałem jakiegoś wyjaśnienia na forum ale niestety nic nie znalazłem...

Włącznik świateł ustawiony na auto, przy otwieraniu pojazdu zapalają się ringi (welcome home), i podświetlenie klamek, natomiast po zamykaniu światła całkowicie gasną, jedynie raz (szczerze nie wiem jak to zrobiłem) po zamknięciu auta świeciły się światła mijania. Jak zrobić, żeby za każdym razem (po zmroku) przy zamknięciu auta światła mijania oświetlały mi drogę do domu?

Z góry dzięki za pomoc.

Cezary

Opublikowano

I drive :)

Wchodzisz w ustawienia i tam masz opcje światła. Reszta w pełni intuicyjna.

Opublikowano
I drive :)

Wchodzisz w ustawienia i tam masz opcje światła. Reszta w pełni intuicyjna.

W systemie mam ustawione czas oświetlania 30sec, wszystkie checkboxy zaznaczone i nic :? na forum wyczytałem, że w e46 manetką od świateł drogowych trzeba było strzelić, ale u mnie nic...

Opublikowano
Aby uruchomic te funkcje musi byc wylaczony zaplon/stacyjka. Po odstawieniu auta, 2-krotnym wcisnieciu start/stop strzelasz z dlugich i swiatla mijania powinny wlaczyc sie na ustawiony czas.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Aby uruchomic te funkcje musi byc wylaczony zaplon/stacyjka. Po odstawieniu auta, 2-krotnym wcisnieciu start/stop strzelasz z dlugich i swiatla mijania powinny wlaczyc sie na ustawiony czas.

Możesz dokładnie wytłumaczyć procedurę. Mam ten sam problem o którym napisał kolega.

Czyli tak, ze zgaszonego samochodu wsiadam i uruchamiam zapłon, potem strzelam z długich i to powinno załatwić sprawę? Włącznik świateł mijania mam cały czas na auto.

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie.

Zatrzymujesz się, naciskasz start stop, samochód gaśnie ale radio dalej gra. W tym momencie trzeba jeszcze raz nacisnąć start stop (oczywiście bez wciśniętego hamulca) wtedy gaśnie radio i strzał z długich aktywuje światła domowe.

Opublikowano
Nie.

Zatrzymujesz się, naciskasz start stop, samochód gaśnie ale radio dalej gra. W tym momencie trzeba jeszcze raz nacisnąć start stop (oczywiście bez wciśniętego hamulca) wtedy gaśnie radio i strzał z długich aktywuje światła domowe.

Czy tę procedurę trzeba robić za każdym razem czy to już zawsze będzie działać? W moim poprzedmin Audi A6 C7, z automatu po zamknięciu auta światła świeciły przez ustalony czas. Trochę nie rozumiem tego systemu :)

• Moderatorzy
Opublikowano
Za każdym razem, z automatu nie świeci niestety. Zapytaj ewentualnie panów kodujących czy nie da się tego tak ustawić.
Opublikowano
Za każdym razem, z automatu nie świeci niestety. Zapytaj ewentualnie panów kodujących czy nie da się tego tak ustawić.

Dzięki za pomoc, przetestuję dziś wieczorem. Strasznie mnie to męczyło dlaczego nie działa. Jak widać samochód samochodowi nie równy. Muszę się przestawić trochę na te gadżety.

• Moderatorzy
Opublikowano
To ty się pogubiłeś skoro naciskasz dwa razy start stop. Wyjaśnij mi po co ? Poza oczywiście chęcią późniejszego włączenia coming home - to jedyna czynność dla której należy wyłączać zapłon bo inaczej nie zadziała.

Jeszcze do ustawiania wycieraczek w pionowej pozycji :idea: :)

Instagram: @kolczasty
Opublikowano
Nie.

Czy ta procedura nie jest opisana w instrukcji obsługi samochodu?

W KIA można to ustawić raz i działa cały czas.

Opublikowano

W autach które miałem, to coming home był powiązany z sensorem zmierzchu i lampy się włączały automatycznie.

ale to jest bmw - off top - irytujące jest również automatyczne włączanie wycieraczek, dlaczego nie można tego ustawić na stałe, tylko za każdym razem włączać?

również potencjometr głośności audio - w audi jest obok pokrętła od CIC, jest to dużo wygodniejsze niż w bmw.

z bmw > r1150r rockster > k1200r beaster > f30 328 sport > g30 520xd

RIP - audi S5 460PS - stolen...

• Moderatorzy
Opublikowano
Zgadzam się ze wszystkim poza pokrętłem. Użyłem go ze dwa razy, przyciski w kierownicy wygrały ;)
Opublikowano
Nie.

Czy ta procedura nie jest opisana w instrukcji obsługi samochodu?

Jest opisana w instrukcji. Możesz ustawić czas świecenia.

Czy to dobrze, że świeci cały czas? Jeśli jedyne miejsce gdzie zostawiasz samochód wieczorem jest pod domem, to ok.

Ale są sytuacje, gdy parkujesz pod marketem, na ulicy, w garażu podziemnym, gdzie świeciły by bez sensu. Tylko po to, żeby poświecić? Jak człowiek uzna, że mu ciemno to wysiadając pstryka w dźwignie od świateł i mu maszyna świeci. To na prawdę prosta procedura :)