Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po ostatniej przejażdżce, tuż przed (5 metrów przed moim miejscem parkingowym) dojechaniem na miejsce moja X3 straciła moc - wyciekał olej z ASB (przez uszkodzony uszczelniacz sprzęgła jak się później okazało). Wepchnąłem ją na miejsce, następnego dnia była już plama oleju. O ile mój mechanik dotychczasowy potrafi wymienić ten uszczelniacz sprzęgła hydrokinetycznego (jest wyraźnie uszkodzony) to nie wiemy jak uzupełnić olej w skrzyni. Wiem, że jest procedura na wymianę dynamiczną ale co jeśli w skrzyni nie ma nic?

Proszę o podpowiedź, jak wlać olej do automatycznej skrzyni biegów GM (BMW E83 3.0D 204KM 2004r.)

• Moderatorzy
Opublikowano

Było wiele razy na forum, poszukaj o skrzyni A5S390R, co to za mechanik ;)

Swoja drogą jak wywaliło uszczelniacz to skrzynia pewnie na ostatnich nogach.

Opublikowano

wkleję Ci linka jak to zalecają robić w AUDI ale w BMW jest podobnie.

jak tam widzisz napełnianie skrzyni się odbywa korkiem spustowym za pomocą pompki z rurką zakończonej jak haczyk. Spotkałem się że napełniano dużą strzykawką albo pojemnik z olejem umieszczano na dachu samochodu i za pomocą odpowiedniego wężyka z zaworkiem pod własnym ciśnieniem napełniano przez korek spustowy.

Spotkałem się z zaleceniem że gdy zapalimy silnik i uzupełniamy olej to należy lewarek ustawić w pozycji -N-

Przeważnie po ostatnim mieszaniu biegami to się jeszcze sprawdza poziom oleju.

Może jeszcze ktoś coś podpowie bo nie powiem abym to ja robił na co dzień.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Dzięki Faliszewice za odpowiedź!

Było wiele razy na forum, poszukaj o skrzyni A5S390R, co to za mechanik ;)

Swoja drogą jak wywaliło uszczelniacz to skrzynia pewnie na ostatnich nogach.

Czy w takim razie lepiej zrobię, jeśli oddam skrzynie do regeneracji? Uszkodzony uszczelniacz mógł spowodować zniszczenia w samej ASB?

Znalazłem w necie serwis z dobrymi opiniami - - wręcz żadnej negatywnej (w przeciwieństwie do Auto Wawer oraz Samko gdzie negatywów jest sporo)

Miał ktoś z nimi do czynienia?

Opublikowano
A co w przypadku skrzyń 6HP z metalowa miska w której sa dwa korki. Literatura podaje, ze jednym sie olej sposzcza a drugim zalewa. Ale to bez specjalnego sprzętu sie nie obejdzie. Jest tez korek z boku skrzyni od strony pasażera. Czy mozna zalewać skrzynie wlasnie tamtędy? U mnie po rozgrzaniu skrzyni do 37 stopni i odkręceniu tego korka olej wycieka dość mocno - dlatego zawsze szybko go zakrecalem:)
Opublikowano

Kruk znam te materiały doskonale. Tylko że:

- na filmiku jest procedura wymiany oleju w skrzyni z plastikowa miska, czyli z jedna śruba

- w PDF jest zestawienie czesci i rzeczywiście, w modelu 6HP26X czyli z napędem na 4 koła i metalowa miska na rozpisce sa dwa korki w misce.

Czyli nie rozwiewa to moich wątpliwości:)

• Moderatorzy
Opublikowano
Wlewasz identycznie tylko dołem do przelania, spójrz na schemat.
Opublikowano

No ale dołem nie bedzie sie odrazu wylewać?

Może trzeba miec urządzenie które sie tam wpina i olej "wstrzykuje" pod ciśnieniem. Ta miska jest bardzo cienka wiec nie wiem gdzie tam by sie tyle oleju zmieściło żeby sie sam nie zaczął wylewać.