Skocz do zawartości

[e84] Mam Combox czy Telematik a dołożenie bluetootha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
moje BMW obecnie jest wyposażone w CIC Professional, mam idriva, wyświetlacz chyba 8,8 cali, USB w schowku przez który aktualizuję NAVI i wgrywam muzykę na HD i AUX pod radiemmogę oglądać filmy DVD, VCD. Pytanie moje jest takie co muszę dokupić i jaki byłby tego przybliżony koszt, aby mieć BT i łączyć się z telefonem oraz odbierać rozmowy przyciskiem na kierownicy czyli zestaw głośnomówiący? Edytowane przez Anonymous
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Potrzebujesz np taki moduł

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6526426004

Kwestia przepięcia wtyczek , antena bluetooth , doprowadzenia przewodów do mikrofonu - jeśli masz sos to nie będzie potrzeba .Kodowanie i gotowe

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest nr części ? Nigdzie nie widać tego numeru.

Szukaj na tej stronie

http://www.bmwstore.pl/pl/

Jeśli masz SOS to masz przycisk od niego w podsufitce.

Rozkoduj Vin -dowiesz się wszystkiego o swoim aucie , moźe masz bluetooth tylko coś nie działa

http://bimmer.work

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
To jest nr części ? Nigdzie nie widać tego numeru.k

to jest dobòr czesci po miom VIN

A przycisku sos niestety nie mam

Ważne pewnie jest to że w CIC auto było doposażane u dealera w Niemczech ale jakiś czas po zakupie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Faktycznie auto z fabryki wyjechało bez nawigacji.

Teraz jedynie diagnostyka i stwierdzenie co masz fizycznie w aucie i dobranie modulu.

Raczej nie masz Telematika ani Comboxa , USB ktore masz w schowku jest podlaczone bezposrednio do cica ,jesli zalezy Ci na bluetooth to musisz kupic Telematic lub Combox - ten ma wieksze mozliwosci np przekazywanie z telefonu internetu do auta.

Nowa wiazka i kodowanie

Opublikowano

dziękuję za pomoc

Teraz jedynie diagnostyka i stwierdzenie co masz fizycznie w aucie i dobranie modulu.

Raczej nie masz Telematika ani Comboxa

nie mam, to już potwierdzone

USB ktore masz w schowku jest podlaczone bezposrednio do cica

zgadza się

jesli zalezy Ci na bluetooth to musisz kupic Telematic lub Combox
Nowa wiazka i kodowanie

Reasumując - czy sam combox + wiązka + kodowanie obsłuży BT i telefon czy muszę coś jeszcze dokupić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak tyle Ci potrzeba , myśle źe masz światłowód w bagaźniku ?

Sam chcesz to robic czy komuś zlecić ?

tutaj szukaj schematow

http://www.bmw-planet.net/diagrams/release/en/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj Comboxa media lub telematic - musisz poczytać " ilu urzytkowników tyle opini " który jest lepszy .
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Proszę o odpowiedź, która myślę podsumuje temat :

Czy do podłączenia combox do CIC w przypadku gdy navi było dokładane i auto nie ma instalacji światłowodowej (radio business fabrycznie) wystarczy:

kupić 2 światłowody, spiąć CIC(out) z comboxem (in) i combox (out) z CIC (in) i to będzie działać? (pomijając wkodowanie)

pytanie 2: sam CIC bez COMBOX - czy robić pętle z optycznego wyjścia na wejście CIC, czy jest jakaś zaślepka tego optyka? czy nie trzeba?

pytanie 3: wkodowanie CIC NCSem tylko przez ICOM czy da radę kablem OBD w E84 ?

• 4 lata później...
Opublikowano
Odświeżę temat. Stoję przed podobnym wyborem. Potrzebuje samo podłączenie telefonu. Czy do tego wystarczy mulf2? Ich jest dużo, pytanie skąd wziąć wiązkę albo jaki jest jej numer i gdzie podłączyć?