Skocz do zawartości

Wyciek oleju spod podstawy filtra?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie i panie. Pisze z prosba do was. Mam problem. Bnw e46 1.9 benzyna + lpg. Silnik chodzi ladnie. Ale ostatnio zauwazylem kaluze oleju pod silnikiem. Przejezdzajac 800km wciagnelo ok 1litra oleju. Ktos wie co to moze byc? https://zapodaj.net/47e3c3a1a5ed9.jpg.html

https://zapodaj.net/1831c9c600642.jpg.html>20161117_144104.jpg

Dodam jeszcze ze wtyczka kola filtra jestvidlaczona od 4 lat i tak jezdze. Jak ja podlaczylem to wycieka olej bezposrednio spod plastikowej obudowy filtra oleju

Opublikowano

Szuwarek trochę przekombinowałeś z tym czasem, to nie jest do wykonania przez amatora w ciągu 60min a i przeciętny mechanik by pewnie nie zdążył.

Ostatnio prowadziłem z innymi kolegami rozmowę o czasie pewnych napraw i wyszło, że daje na pewne rzeczy mało czasu, ale tego to w godzinę na pewno bym nie zrobił, a i ten typ "naprawy" był przez nas omawiany.

Opublikowano

Zbyszek80 nawet chyba wiem o ktorej rozmowie wspominasz :-)

tovisto mam ten sam silnik i ten wyciek to standard. Uszczelka podstawy i oring kosztowaly mnie niecale 30zl a na wymiane tak na spokojnie dla amatora ze 2 godziny trzeba poswiecic. Odkrecasz i sciagasz obudowe filtra powietrza i musisz odkrecic i odsunac alternator. Ogolnie naprawa dosc prosta

Opublikowano

Z określeniem ile czasu jest potrzebne do naprawy auta dla amatora.

Można to tak policzyć : po zjedzeniu śniadania spoglądam na zegarek (9:00) i powiadam do żony idę reperować auto , żona pyta ile Ci zejdzie , odpowiadam , na forum pisali że 1 godzinę, żona ; to poczekam z zakupami.

Zaraz po skończeniu reperacji w moim garażu wracam do dom i widzę naburmuszoną żonę co mi pokazuje że jest już 13:00 i pyta; coś tam tak długo robił ? a ja się tłumaczę że; się musiałem przebrać , posprawdzać przed naprawą , poszukać narzędzi , jednego klucza musiałem pożyczyć od sąsiada bo moje nie pasowały,śruby nie chciały pościć i musiałem popsikać i poczekać .Po naprawie wszystko posprawdzać, przetestować , oddać klucze sąsiadowi i z nim pogadać , przebrać się , umyć się i już jestem. Jak ten czas szybko leci, nawet nie miałem czasu na wypicie piwka z sąsiadem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Wymiana oringów i podkładki to sprawa banalna. Tylko właśnie trzeba się nakombinować z dostępem. Ściągnąć filtr powietrza, pasek klinowy, odkręcić alternator oraz jego uchwyt, ja odkręcałem jeszcze pompę wspomagania itd. Się trochę zejdzie