Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzik320, nagraj ten dźwięk, bo chyba coś podobnego miałem w E70. Ale nie chcę strzelać w ciemno. Padł mi czujnik wałka mimośrodowego " właśnie ten zakreślony na zdjęciu" Samochód popie...lał jak głupi, ale podczas jazdy np. przy zdejmowaniu nogi z gazu miałem straszny pisk spod maski. Dźwięk tak się dziwnie rozchodziła jak by to skrzynia siadała.Trudno było zlokalizować i to dopiero po rozgrzaniu silnika. Błędów nie było, czasami vanosem rzuciło. Po czasie dopiero padł czujnik.
Opublikowano

No właśnie podejrzewam czujnik. Troszkę żałuje, że nie wymieniłem od razu przy vanosach. Niestety zaczęły się podobne problemy jak w e70, którą mam. Zaczął nierówno pracować,. Na postoju na Parkingu słychać delikatne zachwiania. Leciuteńko chwiejesię. Gorzej jest na biegu przy podjeżdżaniu np. do skrzyżowania obroty zaczynają wariować. Zaczynają skakać 500 do 1300 samochód szarpie. Trzeba stanąć włączyć P i powoli się uspokaja. Mam dość. Od 23 lat mam w domu BMW te dwie teraz to jakaś porażka. nigdy nie miałem takich przygód.

Powtórzę. Nowe dwa Vanosy, nowe zawory Vanos. Nowe czujniki wałków i wału rozrządu. Kolektor zdejmowałem i Disy OK. Odma wg mnie ok.

Dlaczego obroty się walą.

Opublikowano

Przed wymianą czegokolwiek skontrolowałbym jeszcze drożność filetrków Vanosa.

Aha jeszcze dobrze looknij sobie na kabel plusowy, który wychodzi z karoserii, z podłogi dokładnie i idzie do silnika.

Sprawdź czy nie jest skorodowany od środa na wyjściu z podłogi na takich plastikowych portach :)

Opublikowano
a sprawdzales czy to nie od sprezarki klimy ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Sprężarka klimy? raczej nie ma wpływu na pracę na wolnych obrotach. Chociaż jakby łożyska stawały to może? Co do dźwięku rzężenia to tylko powyżej 200 obr/min przy jeździe i to jak jest ciepły. Na postoju cisza i przy gazowaniu cisza.
Opublikowano
mi tak zedzilo i szukalem a nie moglem znalesc a okazalo sie ze nie bylo oleju (0 g odzyskanego) w sprezarce klimy, po naladowaniu w feu vert za 160 zl wszystko wrocilo do normy a tez sie juz przygotowalem na wymiane czesci. Masz sprezarke bez sprzegla a wiec ma wplyw na wolnych obrotach nawet nie zalaczona. N52B30 w wersji N to ultra solidna konstrukcja dlatego ja bym obstawial raczej sprezarke przy 120 tysiach. Robiles serwis klimy w tym roku ? (czynnik + olej). Sprawdz robiac serwis to tania sprawa a i tak masz zrobic serwis raz do roku a wiec pieniadze nie bede w bloto wyrzucone.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
No i zaczęło się robić coraz gozej. Na wolnych obrotach zwłaszcza na gazie faluje. Nawet jak jest na drive. Mam dość. Nierówna praca a błendow dziś brak.

Koledzy. Jeden osobnik polecił mi taki manewr. Na całą noc odłączyłem akumulator. Podpinam i silnik pracuje igła. Żadnych zafalowań. Żadnych drgań. Nic nie szarpie. Oby jak najdłużej. Dodam jeszcze raz wcześniej żadnych błędów. Co to jest, że teraz pracuje idealnie. Czy łapie skądś błędy, które się nie zapisują?

Opublikowano
Sprawdzałeś ten kabel plusowy z podłogi do silnika co idzie podłogą???!?!?!

Jutro troszkę pogrzebię. Swięta i będzie czas.

Opublikowano
Sprawdzałeś ten kabel plusowy z podłogi do silnika co idzie podłogą???!?!?!

problem kabla plus daje objawy totalnego zaniku pradu raczej niz rzedzenie nie ?

kabel wystarczy sprawdzic przy skrzynce bezpiecznikow za schowkiem pasazera

Moja La Bunia

DO E9x :