Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W oczekiwaniu na moje pierwsze BMW właśnie się doczytałem, że w autach jest możliwość zaprogramowania pilota do bramy garażowej. Jest o tym nawet jeden polski filmik na YT- https://www.youtube.com/watch?v=GiEvum2dWO4. Nauczony doświadczeniem, że wiele z takich bajerów BMW w X1 akurat nie montuje, postanowiłem się jednak upewnić i zajrzałem na bimmerfest. Tam użytkownik X1 z 2014 twierdzi, że to ma: http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=922614.

Czy ktoś z kolegów może potwierdzić istnienie tej opcji w nowszej generacji - F48?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest opcja S319 (Uniwersalny pilot do bram garażowych).

W lusterku wstecznym jest wbudowany pilot umożliwiający zaprogramowanie trzech odbiorników.

Niestety, z tego co widzę, opcja jest niedostępna dla F48 na rynku polskim.

Najwidoczniej w USA opcja występuje - choć prawdę powiedziawszy ta "opcja" to tylko o odpowiednie lusterko. Tam nie ma żadnego rocket-science, nadajnik wbudowany w lusterko korzysta tylko z zasilania (nie jest "połączony z resztą auta") - więc teoretycznie wystarczyłoby wymienić lusterko na takie z wbudowanym pilotem... Oczywiście pozostaje kwestia gwarancji, etc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z ciekawości zerknąłem na konfiguratora USA.

I faktycznie ta opcja jest tam dostępna, aczkolwiek nie solo tylko w ramach pakietu "Premium Package".

BTW, świateł inteligentnych w USA również nie ma.

Szkoda. Żona w przyszłym roku ma w planach migrację z F20 na F48. Generalnie brakuje mi w X1 trzech opcji:

- większego wyboru zegarów (są tylko podstawowe zegary, albo w opcji "rozszerzonej deski rozdzielczej"; przy czym te są dostępne tylko w pakiecie z NaviProfi)

- wspomnianych świateł inteligentnych (z Selective Beam)

- funkcji Auto-Hold w hamulcu elektrycznym (tego już zupełnie nie rozumiem)

Z powyższymi opcjami byłoby to (w mojej ocenie) niemal idealne auto.

Ale... kto wtedy kupiłby X3 :mrgreen: którego nowa wersja nota bene zapowiedziana jest na przyszły rok...