Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Temat trochę enigmatyczny, nie wyjaśnia wszystkiego - wyważać trzeba, to jasne - ale mam pytanie.

Wiosną kupiłem nowe opony dunlop bluresponse, a pod koniec lata nowe felgi wzór 262. Jeździłem krótko ponieważ w połowie października założyłem koła zimowe. Letnie wylądowały na stojaku. Wczoraj grzebiąc coś w garażu przyglądałem się nowym kołom letnim i zauważyłem, że są pozakładane ciężarki. Nie po 5,10 g ale na jednym kole jest ich 6 szt. Wydaje mi się że przy nowych oponach i felgach nie powinno mieć to miejsca. Mam rację?

Opublikowano
Może to mieć miejsce , zwłaszcza jak wypukłość felgi i opony nałożą się na siebie . Niestety w warsztatach wulkanizacyjnych często pracują osoby które mało przykładają się do swojej pracy i nie chce się im jeszcze raz zdjąć oponę i przekręcić . Wolą dowalić ciężarków
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zastanawiam się czy te felgi nie są krzywe. Zgodziłbym się jeżeli ciężarki byłby na jednym/dwóch kołach po 5/10 g. U mnie są na każdym i to nie mało:

DSC_1557.jpg

W poniedziałek złożę reklamację.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli felgi byłyby krzywe to odczuwałbyś to podczas jazdy.Krzywych felg ciężarkami nie zniwelujesz.Spróbuj w warsztacie wulkanizacyjnym tak jak pisze kolega wyżej.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jechać i zmusić serwis do optymalizacji

zresztą, na nowej oponie masz lub miałeś zapewne żółtą i czerwoną kropkę, ewentualnie zieloną, lub jakiś inny znak, a na feldze białą kropkę lub podobne

Doświadczony wulkanizator wie które z tych znaków i w jaki sposób mają się zgrywać (różni producenci różnie oznaczają opony i felgi), a oznaczają one właśnie cięższe i lżejsze miejsca w oponie, dobrze zgrywając te znaki ze sobą ogranicza się liczbę odważników

a jeśli po tych znacznikach nie ma śladu, to tak jak pisałem trzeba zrobić optymalizację

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też mi się wydawało, że to za dużo tego ołowiu. Tym bardziej że na moich starych felgach - pierwotnych ciężarków było zdecydowanie mniej.

Poczekam do wiosny.