Skocz do zawartości

M52TU Zapowietrzajacy sie układ Znikajacy płyn Nagrzewnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem kupiłem nie dawno moje pierwsze e46 z silnikiem M52tu i dopiero teraz przy zimnych dniach zauważyłem ze z nawiewów nie leci mi ciepłe powietrze .

Wiec zacząłem działać I odpowietrzyłem układ chłodzenia i ogrzewanie pojawiło sie ale po przejechaniu ok 50 km ogrzewanie znowu znika. Dodam ze na rozgrzanym silniku mam twardy przewód chłodniczy ( ale chyba tak powinno byc przy rozgrzanym silniku ? ) ale gdy wystygnie przewód jest zassany i nie wiem OCB . I można robic tak w kółko odpowietrzam przejeżdżam 50 km i znowu to samo .

Wiec macie jakieś pomysły gdzie zaczac szukać ? Myslałem zeby zaczac od nagrzewnicy ale wole pierw dopytać niz rozbierać to na darmo

A i jeszcze jedno jest to wersja bez VISKOZY mam elektryczny wiatrak chłodnicy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj nieszczelności w układzie chłodzenia, na 99% masz pęknięty króciec lub pęknietą obudowę termostatu, ewentualnie rozszczelnioną chłodnicę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Który króciec ? Gdzie go zlokalizować bo gdzie mogłem zajrzeć zajrzałem i wszędzie sucho .

Ciekawy tylko jestem czemu jak wystygnie silnik mam zassane weze , Odkręcam korek i węzę wracają do normy. Podejrzewam ze to moze byc wina korka

Zrobiłem przed chwila taki myk ze rozgrzałem silnik przy odkręconym korku wlewu płynu zakręciłem korek jak juz płyn doszedł do skraju wlewu i Ogrzewanie wróciło bez dolewania płynu ! WTF ?

Opublikowano

Piszesz że masz ;znikający płyn.

Jak na pewno niema wycieków na zewnątrz to może idzie w komin ?

Nie kopci Ci na biało ?

Ile Ci tego płynu znika ?

Piszesz że

gdzie mogłem zajrzeć zajrzałem i wszędzie sucho

No cóż my nie wiemy czy wszystko sprawdziłeś ale jak twoje możliwości się wyczerpały to do mechanika.

Zmienić korek na nowy z ASO to zawsze dobry pomysł ale nie sądzę że korek Ci wypija płyn

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.