Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich użytkowników. Na wstępie powiem że szukałem odpowiedzi na forum lecz nic nie udało mi się znaleźć. Zacznę od tego jak w silniku 318d e91 wymienić świece. Znacie jakiś poradnik lub macie jakieś dodatkowe informacje jak to mniej więcej zrobić ? Od razu mówię że z odpowiednią wasza pomocą dam sobie radę bez problemu ;) a teraz pytanie co do świec. Mam zrobiony nowy program do silnika i wykręcone jest jakieś 180 KM, a więc moje następujące pytanie jest takie czy przy takim podkręcaniu wystarcza jakieś oryginalne lub inne firmowe dobrej jakości zamienniki czy lepiej wymienić na jakieś sportowe lub jeszcze jakieś inne świece? Proszę o pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Oj może lepiej zaprowadź auto do mechanika jak takie pytanie zadajesz. Co ma świeca żarowa do mocy? to nie benzyna, że świaca ma coś wspólnego z zapłonem. Świeca żarowa służy tu tylko do grzania. Przestaje być używana jak silnik osiągnie chyba 30 st C. Jak masz błąd świecy na kompie i ciężko pali na mrozie to wymieniasz i tyle.

Wymiana to też nie takie hop siup. Można łatwo ukręcić przy wykręcaniu. Świece znajdują się pod kolektorem ssącym. Trzeba go zdemontować. Ja wykręcałem moje na ciepłym silniku. Delikatnie. Nie mocująć sie z nimi. Trzy poszły bez problemu, a jedna była za mało dokręcona przy poprzedniej wymianie i zebrał się nagar. Trzy godziny zabawy z psikaniem penetratorem i delikatne wkręcanie i odkręcanie i poszło. Potem czyszczenie gniazda i po problemie.

O sportowych żarowych nie słyszałem, bo takich nie ma. Wszyscy wsadzają firmy BERU, bo niby takie idą na pierwszy montaż.

Edytowane przez Jack79
Opublikowano
Szczerze to jest mój pierwszy diesel dlatego też zadaje takie pytanie bo może jednak świeca ma jakieś znaczenie ;) a co do wymiany przydałby się jakoś poradnik albo jakiś dokładne wytłumaczenie ponieważ co do samego wykręcenia świec dam sobie radę ;)